Вчителям – надбавки до зарплат, учням – стипендії

З вересня 2009 року чимало вчителів калуських загальноосвітніх шкіл та гімназії отримуватимуть надбавки до своїх посадових окладів у розмірі від 10 до 50 відсотків. Так міська влада Калуша вирішила винагородити їхню нелегку працю з підготовки обдарованих учнів, які у 2008-2009-ому навчальному році стали переможцями обласного та державного етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з базових дисциплін, а також різних конкурсів всеукраїнського та міжнародних рівнів. Будуть матеріально заохочені й кращі школярі. Для всіх учнів, які здобули в обласній олімпіаді перемоги з двох і більше предметів, встановлено щомісячні стипендії міського голови Ігоря Насалика в розмірі 100 грн. Про це повідомила начальник управління освіти Калуської міськради Любов Максимович.

За її словами, навчальний рік, що минає, для калуських педагогів та учнів був багатим на високі здобутки. В обласному рейтингу предметних олімпіад Калуш з показником 60 перемог посів друге місце серед міст і районів Івано-Франківщини, поступившись тільки обласному центрові. Шість з них домігся восьмикласник Калуської гімназії Роман Семенович, який також став переможцем Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

Дуже добре виступив на олімпіаді всеукраїнського рівня й учень 11 класу цього елітного навчального закладу Іван Лучко, який у липні 2009 року в складі команди школярів України братиме участь в 40-ій міжнародній учнівській олімпіаді з фізики. Проведення цих змагань заплановане в Мексиці.

Крім вищезгаданих гімназистів, переможцями ІV (заключного) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з базових дисциплін стали ще п’ятеро калуських школярів. Всі вони, за словами Любові Максимович, можуть розраховувати на стипендію голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука та Президентську стипендію.

З гордістю згадала вона й про успіхи учениць Калуської ЗОШ №7 Ірини Королюк та Калуської гімназії Тетяни Команицької, котрі відповідно стали переможцями міжнародного конкурсу з українознавства й обласного етапу міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. Прославили Калуш й цьогорічні випускники гімназії Тетяна Дубина та Олексій Півторак. Їх було визнано переможцями Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої!».

«За кожним з перелічених успіхів учнів, – констатувала Любов Максимович, – прихована повсякденна й наполеглива праця педагогів Галини Довжанської, Ольги Дороніної, Олександри Гетьманчук, Олександра Безушка й багатьох інших. До речі, у вчителя фізики Олександра Безушка 100 відсотків вихованців (шість із шести) стали переможцями обласного етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади, а один з них – Іван Лучко, про якого вже згадувалося, представлятиме Україну на міжнародній олімпіаді в Мексиці. Але, відверто кажучи, на високі результати учнів в різних олімпіадах та конкурсах ми вправі розраховувати з року в рік, адже сьогодні в Калуші суттєво поліпшився якісний показник педагогічного складу. Із 720 калуських педагогів 61,2 % – це вчителі з вищою кваліфікаційною категорією, 26,8 % – зі званням старший вчитель, 12,7 % – вчителі-методисти».

Василь Ткачук

old_editor, 01.06.2009 17:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини