Чорнобильці Прикарпаття оголосили безтермінове голодування

Сьогодні в Івано-Франківську о 10 годині ранку мав би відбутися круглий стіл між представниками Івано-Франківської обласної спілки чорнобильців України та владою.

Проте о 10 годині представники спілки пройти до зали, де мав би відбутися круглий стіл, не змогли. Їх не пропустили охоронці, які, начебто, не були попереджені про таку акцію.

Правда, через деякий час, вони все ж таки дозволили пройти голові спілки Нестору Мартинцю.

Як виявилося, всі учасники круглого столу уже були на місці. Більше того, в залі була присутня Надія Кайдаш, голова обласного благодійного фонду «Допомога дітям Чорнобиля», яку, за словами Нестора Мартинця, на акцію не запрошували.

Така новина — вибила протестантів із колії, вони не захотіли заходити до зали, поки звідти не вийде пані Кайдаш. Влада на зустріч обласним чорнобильцям не пішла, і ті оголосили безтермінове голодування.

Вони розклали під стінами «білого будинку» намети, одягли білі пов’язки із написом «голодую» і просили, аби до них вийшов губернатор, або хоча би один із його заступників. Проте, простоявши годину, вони так і не дочекалися офіційних осіб.

«Ми попереджали владу, що може бути провокація. Але вони запросили сімейний підряд Кайдашів, які виконують все, що їм скажуть і ще й розписуються за всіх чорнобильців. Вони вже давно собі поробили високі пенсії, а до нас їм діла немає», — каже Нестор Мартинець.

В одинадцятій годині до чорнобильців вийшов представник обласної влади і попросив, аби ті почекали ще пів години, тоді проведуть і з ними круглий стіл.

Чорнобильці-протестувальники дивуються. Кажуть, що заздалегідь подали заявку на проведення круглого столу. Подали папери у всі необхідні інстанції, а їхньою роботою скористалися інші. Саме ті «інші» скористалися залом та увагою запрошених журналістів, а справжні організатори стояли під сонцем.

Багато кому із протестантів стало погано, адже це люди похилого віку і мають проблеми зі здоров’ям. Нестор Мартинець попросив, аби на місце голодування викликали карету швидкої допомоги. Проте на разі, медики ще не приїхали.

Чорнобильці кажуть, що голодуватимуть доти, поки не відстоять свої права.

Довідка

Чорнобильці вимагають підтримати їхні дії на захист законних інтересів щодо виплати пенсій та виконання вимог законодавства України, в тому числі щодо захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, вони скаржаться на дії Пенсійного фонду, який не поспішає донараховувати виплати чорнобильцям до пенсій, хоч на це є постанови судів.

old_editor, 11.08.2009 17:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини