Цього року зросла кількість бажаючих оформити кредит під заставу зерна — експерт

З початком жнив, розпочалася і закупівля зерна для формування державного продовольчого резерву.

Голова відділення Івано- Франківського державного аграрного фонду Мирон Винничук повідомив «Малакаві», що вже почали завозити на склади зерно отримане по біржових форвардних контрактах та заставних закупівлях.

На даний час за документами заставних закупівель отримано 700 тонн зерна, ще 800 тонн оформляють, і є замовлення від підприємств на 900 тонн.

Зерно, яке було оформлене таким способом, залишається у власності господарства, яке отримує 60 % від загальної вартості зернових. З погашенням кредиту держава повертає господарству зерно. Відповідно його можна продати за цінами, які встановлені на ринку.

«Цього року зросла кількість бажаючих оформити кредит під заставу зерна. Ті ж, хто підписали біржові форвардні контракти залишилися у великому плюсі. Адже навесні, коли у банках важко було взяти кредит, вони одержали від держави 50 % від вартості майбутнього зерна, тим сами отримали кошти на проведення сільськогосподарських робіт. А зараз після завезення зерна на склад, вони зможуть отримати решту грошей», — говорить Мирон Винничук.

Довідка

Форвардний контракт — це договір між двома учасниками про купівлю-продаж обумовленої кількості конкретного виду базових актів за фіксованою ціною на визначену дату в майбутньому.

Лілія Горковенко

old_editor, 11.08.2009 14:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини