Програма замісної терапії наркозалежних стабілізує їх в соціальному плані - Валерій Скопич

Метод замісної підтримуючої терапії для наркозалежних та ВІЛ-інфікованих широко використовується в Україні. Про це повідомив "Малакаві" Валерій Скопич, директор Наркодиспансеру міста Івано-Франківська.

"Програма замісної підтримуючої терапії передбачає легальне забезпечення хронічних наркоманів неін'єкційними наркотиками, а це в свою чергу зменшить кількість інфікованих на СНІД через шприци та голки",- каже Валерій Скопич.

Зараз Міжнародний Фонд забезпечує наркоманів таблетованим препарамом "Метадол" та таблетованим сублінгвальним препаратом "ЕднОК" безкоштовно, але кошти фонду розраховані поки на стартування програми, потім купівлею препаратів мають займатися або держава, або ж самі наркомани.

Валерій Скопич вважає, що будь-яка замісна терапія є в 7 разів безпечнішою і потрібнішою, вона є кращою, ніж боротьба з нелегальним поширенням наркотичних речовин. Він повідомив, що до 2012 року близько 12 тисяч хронічних наркоманів буде залучено до замісної терапії, крім того ще буде група очікування.

"Терапія є дуже допоміжною. Наркоман не тільки відчуває полекшення, а ще й не боїться кримінальної відповідальності через нелегальні наркотики і не заражується інфекціями, які передаються через голку. 80 % стабілізуються в соціальному плані",- повідомляє Валерій Скопич.

Проте експерти наголошують, що мають створюватимся кабінети для наркозалежних із спеціальним персоналом, який буде допомагати, підтримувати хворого і не допускати паралельне приймання таблетованих легальних препаратів із нелегальними наркотиками.

old_editor, 22.07.2009 17:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини