В Україні спостерігається збільшення ВІЛ та СНІД інфікованих статевим шляхом. Причина – подорожчання контрацепції

За офіційними даними станом на 1 квітня цього року в Україні 146 тисяч 549 ВІЛ- інфікованих осіб, серед них 21 тисяча 938 – діти.

Хворих на СНІД – 28тисяч 9 людей, з них 791 – діти.

«В Україні від СНІДу померли 15 тисяч 806 осі, — каже Людмила Мирон, завідуюча управління особливо небезпечних інфекцій Центру СНІДу, — Серед них 256 – діти. Смертність від захворювання СНІД 66,7 %. Україна лідирує у світі по темпам смертності від ВІЛ – 71,5 % та СНІДу – 75 %. Загалом по Україні 60 % споживачів ін’єкційних наркотиків і є тенденція до збільшення. Росте кількість збільшення захворюваності статевим шляхом».

Основними причинами таких результатів спеціалісти називають малу інформованість населення та подорожання засобів контрацепції.

«На сьогоднішній день не всі знають про засоби безпеки, — говорить асистент проекту USAID|Проекту розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні Світлана Симонова, — Особливо це стосується школярів. А тепер через таке значне подорощення контрацепції молодь не має можливості її придбати. Наслідком може бути сплеск інфікованих».

Людмила Мирон каже, що через чутки ніби у світі з’явились ліки від СНІДУ люди не зважають менше на свою безпеку.

«Людям подобається ризикувати. По всіх навчальних закладах проводяться семінари, уроки про ВІЛ-СНІД та необхідність використання контрацепції. Підвищення ціни сприяє кількості захворювання, але справа в самих людях. Цінують вони своє життя – відповідно і заплатять за презервативи, скільки б вони не коштували», — каже Любомира Мирон.

old_editor, 28.04.2009 14:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини