ВІЛ-інфіковані мають шанс народити здорових дітей — експерт

В Івано-Франківській області спостерігається тенденція до збільшення ВІЛ-інфікованих. Але як зазначають спеціалісти, ВІЛ – не кінець життя.

Статистика свідчить, що у ВІЛ- інфікованих матерів є велика ймовірність народження здорових дітей.

«В області від ВІЛ-інфікованих матерів народилось 102 дитини, — говорить Людмила Мирон, завідувач управління особливо небезпечних інфекцій при Центрі СНІДу, — Серед них 11 інфікованих».

І хоч кількість інфікованих збільшується, збільшується процент народження здорових дітей від інфікованих батьків.

За словами Світлани Симонової, асистента проекту USAID|Проекту розвитку ВІЛ/СНІД-сервісу в Україні, шанс виносити і народити здорову дитину є, за умови якщо жінка здорова та дбає про себе, а головне — хоче народити.

«ВІЛ-інфіковані вагітні жінки знаходяться на обліку у центрах ВІЛ-СНІДУ. Їх підтримують необхідними припаратами за державний кошт, щоб забезпечити нормальний хід вагітності. Після народження дитини матерям видають дитячі суміші, бо у цьому випадку материнське молоко передає інфекцію», — каже Світлана Симонова.

Жінкам ВІЛ-інфікованим надається комплексна психологічна допомага, каже Світлана Симонова.

«Після народження дитини матерям допомагають медикаментами, адже імпортні лікарства надзвичайно дорогі. Фінансово не маємо можливості допомогти, поки що замало коштів виділено у держбюджеті на такі цілі. Але при центрах діють організації, які допомагають цим матерям. Часто в містах організовуються групи ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, які спільними зусиллями допомагають один одному», — каже Світлана Симонова.

old_editor, 27.04.2009 20:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини