Цифрові наркотики - ще одна загроза для здоров’я людей - психолог

Наркотики в різні епохи розвитку людства пройшли різноманітні стадії розвитку, чи то пак, вдосконалення. Всесвітню павутину, як відомо, теж відносять до явища психологічно – інформаційної дії. Наразі мова йде не про стимуляцію психічної діяльності та маніпуляцію споживачів веб-ресурсів, а за продукти, які пропонує Інтернет. Сьогодні глобальна мережа дивує ще одною новинкою – цифрові наркотики, які особливою популярністю користуються в сусідній Росії.

За словами вчених, дія таких звуків співмірна з дією наркотичних за рахунок так званих бінауральних хвиль чи ритмів. Ці треки неправильно називати музикою, бо це тільки ембієнтні звуки, створені таким чином, щоб впливати на діяльність мозку і зміну гормонального фону.

В Інтернет просторі можна знайти чимало інформації про новинку, безліч відгуків споживачів та опис пережитих вражень та відчуттів, які здебільшого нереально фантастичні, казкові та незабутні. А крім того, ще й поради та інструкцію по застосуванню. А от про походження і вплив на організм звукових коливань невідомо нічого, окрім лише сумнівних запевнень про їх нешкідливість таких же сумнівних медиків.

Торговці цифрових наркотиків не приховують, що треки виявляють сильний вплив на психіку: вони можуть викликати порушення координації і галюцинації, зміну гормонального рівня та зміну настрою.

Психологи ж вважають такі наркотики небезпечними для здоров’я, часто навіть смертельними. Експерти стверджують, що ще один із масових експериментів над людьми. Для кого і чому це відбувається – лише питання часу.

«Проблема цифрових наркотиків в тому, що вони штучним шляхом намагаються викликати в людини ті емоції, які вона має сама переживати в будь-яких ситуаціях. Можна вважати, що це спроба зробити світ синтетичним і знайти спосіб маніпулювання людьми. Адже невідомо звідки це з’явилося і як діє. Це швидше за все є експериментом над людьми»,- каже психолог Наталя Мухітдінова.

old_editor, 17.07.2009 20:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини