ЗНО може викликати важкі соматичні захворювання — психолог

Реакції підлітків на таку стресову ситуацію, як незалежне оцінювання, бувають різними.

Все залежить від підлітка до цієї ситуації, говорять психологи.

Якщо молода людина перебуває в складних відносинах з близькими людьми, друзями, вчителями чи знайомими – вплив тестування на неї може бути вкрай негативним. Особливо каталізатором до серйозних соматичних захворювань виступає чутливе сприйняття світу, тиск з боку батьків, проблеми у відносинах з друзями, пошуки власного «Я» або неспроможність вибрати майбутню професію. Така людина після стресу відчуває втому, головний біль, нервове збудження або стан апатії, втрату сну. В дуже складних випадках підліток може втратити на деякий час мову.

«В таких випадках вийти зі стресової ситуації молодій людині допоможе усвідомлення та переосмислення значимості тестування в її житті. Не зайвою буде розмова з батьками, адже вони теж дуже хвилюються, прохання про підтримку з їх боку. Також корисним є індивідуальне консультування з кваліфікованим психологом», — каже психолог Наталя Мухітдінова.

Якщо ж підліток веде активний спосіб життя, має хобі, його підтримують батьки і не створюють гнітючих ситуацій в родинному колі — тоді стресові ситуації переживаються практично безболісно.

old_editor, 21.05.2009 20:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини