Робота психолога брудна, але дуже часто саме вона рятує людські життя

Вчора світ відзначав День психолога. Проте українці і досі вважають цю професію сумнівною, не розділяючи понять психолог, психотерапевт чи психіатр. Хоча самі психологи вважають, що це навіть добре, адже на відміну від американців, які за будь-яких обставин звертаються до психолога, українці вирішують свої проблеми самостійно, частіше звертаються до друзів та близьких.

«В українців така недовіра зрозуміла, — говорить психолог Радислав Петрів, — У свій час багато людей називали себе психологами, часто не розбираючись із особливостями кожної людини. Начитатися книжок замало. Роботи психолога, як в лікаря – брудна. Психолог працює з людськими проблемами, з тим, що заважає їй жити, допомагає їй навести соціальні, духовні містки».

Не треба думати, що психологи змінюють життя, ні – психолог довго слухає клієнта після чого допомагає знайти вихід з різних ситуацій. Радислав Петрів каже, що шляхи вирішення проблем закладені в самій людині, необхідно лише допомогти усвідомити їх.

«Психолог не має права втручатись в життя, змінювати його. Є люди, які бояться переливання крові, навіть коли є якась загроза її життю, вакцинації — це питання життєвих цінностей і лікар не повинен переконувати людину чи змінювати її пріоритети», — каже Радислав Петрів.

Роботою психолога є виступати певним дзеркалом, дати людині можливість побачити своє життя, проблеми збоку. Застосувати все те, що може допомогти звести містки між собою і собою, собою і людьми, соціумом.

«Часто лікарі, зокрема психологи, застосовують метод Арістотеля, який полягає у тому, що людині, в якої після життєвих проблем залишається шрам, щоб допомогти треба розрізати цей шрам і випустити звідти гній, гній душі. Натиснути на те, що болить найбільше, щоб усвідомити і пережити», — говорить психолог.

old_editor, 24.04.2009 17:31



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини