Технічний стан резервуарного парку для зберігання меланжу задовільний — експерт

Cьогодні в Україні зберігається близько 16 тис. тонн небезпечного меланжу.

Про це на прес-конференції у Львові повідомив заступник начальника логістики Західного оперативного командування полковник Ігор Браславський.

На теренах Західного оперативного командування (9 областях Західної України) зберігається 6,5 тис. тонн цієї речовини. Зокрема, на складах поблизу міста Радехова (Львівська область) — 3,1 тис. тонн, поблизу села Ценжів (Івано-Франківська область) — понад 2,2 тис. тонн, поблизу села Калинівка (Вінницька область) — понад 1,1 тис. тонн.

«Технічний стан резервуарного парку для зберігання меланжу задовільний. Окислювач утримується в справних ємкостях і відповідає умовам зберігання згідно вимог «Керівництва з роботи складів ракетного пального». У частинах утримується достатня кількість резервних ємкостей, що дає змогу негайно перекачати окислювач із аварійної ємкості у справну. Наприклад, на складі, що поблизу Радехова, резервний фонд складає 147 % від потреби», — зазначив Ігор Браславський.

Позитивним фактом старту робіт з утилізації меланжу стала активна діяльність комісії ОБСЄ, яка побувала на складах у Калинівці та Ценжеві і визначила фронт робіт та необхідні кошти для утилізації окислювача у повному обсязі. Тривають тендерні процедури із залученням передових компаній світу. Переможця тендеру очікують наприкінці червня початку липня поточного року. Від цього часу можна буде робити відлік зменшення постійної загрози навколишньому середовищу. За оцінками спеціалістів повна утилізація меланжу на цих складах займе 12-15 місяців. Про це повідомив підполковник Вадим Бакай західний інформаційний центр Міністерства оборони України

Особовим складом постійно підтримується всі вимоги до пожежовибухобезпеки. Спеціальні команди постійно несуть чергування і готові у будь-яку хвилину до дій в екстремальних ситуаціях. Для цього у частині зроблений достатній запас нейтралізуючого аміачного розчину, закуплені спеціальні захисні хімічні костюми та системи захисту дихання технічного персоналу.

old_editor, 24.04.2009 15:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини