В Івано-Франківську відкрився Інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних документів

В Управлінні Служби безпеки України в Івано-Франківській області вчора відкрився Інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних документів.

Зал обладнаний комп’ютерами, де міститься систематизована база даних розсекречених документів Галузевого державного архіву СБУ. Електронний архів налічує близько 22 тисяч документів, впорядкованих за темами: «Голодомор 1932-1933 років», «репресії проти інтелігенції», «репресії проти церкви», «діяльність ОУН і УПА», «Друга світова війна», «діяльність дисидентів», та іншими.

На відкритті було представлено також унікальні для Івано-Франківської області документи – 18 томів розсекречених кримінальних справ по Станіславському управлінню НКВС. Вони викликали чи не найбільше зацікавлення присутніх.

«Ви не уявляєте собі, які емоції мене охопили, коли я побачив відбиток пальця, підпис рідної мені людини. Я вдячний Службі безпеки України за цю можливість», — сказав заступник голови облради Зіновій Береговський.

В інформаційно-довідковому залі презентовано також добірку книг, створених за участі Служби безпеки України Це збірники «Розсекречена пам’ять», «Дзеркало душі народної», спільне українсько-польське видання «Польща та Україна у 1930—1940-х рр. ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб», видання «УПА. Історія нескорених», документальний журнал «З архівів ВУЧК, ГПУ, НКВД, КГБ» та інші. Цими друкованими збірками документів відвідувачі можуть скористатись у режимі читального залу.

Інформаційно-довідковий зал відкрито на виконання Указу Президента України «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні», у якому передбачено створення та функціонування архіву національної пам'яті – електронної бази архівних документів щодо подій, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні, а також діяльністю органів державної влади та управління колишніх Союзу РСР і Української РСР.

У базі даних містяться документи кількох типів: електронні копії документів ГДА СБУ, фотодокументи із фондів ГДА СБУ, наукові видання. На даний час база містить до 30 гігабайт інформації, – і постійно поповнюється. Користувачі електронного архіву мають можливість копіювати інформацію, що їх зацікавила, на цифрові носії (флеш-карти, CD-R, DVD-R).

Послугами комп’ютерного залу може скористатись кожний. Для цього не потрібно отримувати дозволу, записуватись заздалегідь, або володіти навичками комп’ютерного користувача, оскільки у залі повсякчас знаходиться співробітник, який надасть допомогу у користуванні електронним архівом. Інформаційно-довідковий зал працює за адресою вул. Академіка Сахарова, 15 щодня крім вихідних, з 14 до 17 години.

Телефон для довідок 52-22-95.



old_editor, 10.06.2009 14:12



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини