Вогні великого міста, або Не бути Франківську другим Віднем чи Прагою

«Якби в місті було достатньо коштів – ми б були одним із найкрасивіших у світі», — говорить директор підприємства «Міськсвітло» Юрій Волошинський. Сумно, коли всі починання на благо міста зводяться до браку грошей, відходять на інший план та врешті забуваються.

Новим та цікавим проектом заінтригували мешканців Івано-Франківська працівники «Міськсвітла», суть якого — обладнати нічною підсвіткою пам’ятки архітектури, красиві будівлі та пам’ятники. Така собі гра світла і тіней на нічних вулицях міста. Однак, це надто дороге задоволення, каже Юрій Волошинський.

Спершу освітити планували обласну дитячу бібліотеку та обласний художній музей. Вже навіть готові кольорові візуальні проекти.

«Є багато схожих напрацювань, плани, однак, основна проблема залишається – гроші. Дитяча бібліотека обійдеться в понад 50 тисяч гривень. Освітити художній музей в двічі більше, бо там складніша архітектура. Хочемо зробити акцент на бібліотеку і подивитись як на це відреагують мешканці, гості міста. Проте це все одно питання часу», — говорить Юрій Волошинський.

В Івано-Франківську є безліч будівель та місць, освітивши які, місто було б схоже на Відень чи Прагу, а можливо і на Париж. Один із проектів передбачав освітлення радіо вежі, яка вночі мала б вигляд Ейфелевої вежі. І таких задумок багато: підсвідка озера, пам’ятників, Ратуші, але це поки лише слова.

«Така розкіш для міста наразі є неможливою. Подекуди в місті можна побачити цікаві і дійсно красиві нічні підсвідки, як от по вулиці Чорновола на фасаді нового будинку. Дім має приголомшливий вигляд ввечері, але це такі поодинокі приклади. А як би виглядало місто, якби підсвічувались всі наші визначні місця, старі будівлі та вулиці?», — говорить Юрій Волошинський.

old_editor, 04.06.2009 13:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини