Заява щодо результатів круглого столу «Автономне опалення: можливості і перспективи», ініційованого Міністерством ЖКГ

28 травня 2009 року Міністерство з питань житлово-комунального господарства України за підтримки USAID, в рамках діяльності Міжвідомчої робочої групи по розробці Національної стратегії теплопостачання, організувало і провело круглий стіл «Автономне опалення: можливості і перспективи».

На жаль, сподівання АТКУ на професійний діалог фахівців щодо проблематики індивідуального автономного опалення не виправдалися.

На наш великий подив, міністерство вкрай упереджено підійшло до формування складу учасників і тем доповідей. Переважна більшість експертів складалася із поборників централізованих систем теплопостачання, які не зацікавлені в лібералізації правил впровадження індивідуального опалення в Україні. А всі доповіді, за виключенням однієї, мали відверто негативний характер і переслідували одну мету – заявити про централізоване опалення як про єдину можливу і вірну модель теплопостачання в країні. У той самий час, про індивідуальне опалення ішлося, як про негативне явище, що підриває національну безпеку України. Навіть доповіді міжнародних експертів, хоч і м‘яко, але все ж таки підводили до основного завдання цього круглого столу - сформувати безапеляційне твердження про необхідність підтримки виключно централізованого опалення.

АТКУ акцентує увагу на досить своєрідному підборі міністерством ЖКГ закордонних представників країн, на приклад яких слід орієнтуватися. Ані Чехія, ані Словаччина, і тим більше Вірменія не можуть слугувати прикладом для України, адже є інші країни, де індивідуальне опалення посіло своє місце в системі теплопостачання і ефективно функціонує, не утискаючи централізоване опалення.

Підготовлені аналітичні матеріали до круглого столу також виконували маніпулятивну функцію. Більшість тверджень в них або хибні, або перекручені, або зовсім недостовірні, підібрані таким чином щоб у читача виникло правильне відчуття: індивідуальні системи опалення – це чорне, а існуючі централізовані системи – єдиний правильний шлях для українців.

Таку саму тональність прописали і в рекомендаціях круглого столу, не враховуючи позиції і мотивацій прихильників індивідуальних систем опалення. Чиновники міністерства назвали це консенсусом. Хоча насправді це була лише згода поборників недоторканості існуючої системи опалення. На думку асоціації цей круглий стіл мав би мати іншу назву: «Захист підприємств теплокомунєнерго від конкуренції».

АТКУ змушене констатувати, що справжньою метою цього заходу було не обговорення проблем індивідуального опалення, а виключно створення підґрунтя для виправдання існуючих обмежень і запровадження нових.

Асоціацію здивувала категорична позиція міністерства і його намагання представити нашу діяльність по лібералізації індивідуального автономного опалення як спосіб реалізувати суто бізнесові інтереси закордонних виробників котлів. Так, ніби то не існує сотень тисяч сімей, яким набридлі обіцянки про тепло в їх оселях і які прагнуть вирішити цю проблему самостійно без участі держави, діяльність якої іноді нагадує геноцид і холодомор. Так, ніби то не існує інших громадських організацій, діяльність яких полягає в лібералізації індивідуального опалення на ринку теплопостачання.

На великий жаль, міністерство пішло хибним шляхом, видаючи бажане за дійсне. АТКУ застерігає чиновників міністерства від необдуманих кроків і наголошує на необхідності повернення до діалогу щодо лібералізації індивідуального опалення, проведення нормального круглого столу, де були б рівномірно представлені позиції усіх сторін, які б були донесені до відома Міжвідомчої робочої групи по розробці Національної стратегії теплопостачання, широкої громадськості та представників влади.

old_editor, 06.06.2009 15:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини