Коментар депутата Руслана Гусака з приводу роботи «Теплокомуенерго»

Остання сесія міської ради так і не дала відповідь, чи працює ДП «Теплокомуенерго» добре, чи задовільно, чи не задовільно. А відповідь на ці питання давали люди – представники від громади, які виступали на сесії міської ради і дали свою вкрай негативну оцінку роботі ДП «Теплокомуенерго» в опалювальний сезон 2008-2009 року. Чиновники, які працюють на ДП «Теплокомуенерго» думають, що в домівках івано-франківців тепло і затишно, а з кранів тече гаряча вода. Насправді все навпаки: люди платять шалені гроші за послуги теплопостачання, угоди з мешканцями не укладені, а у випадку, коли укладені ДП «Теплокомуенерго» на себе відповідальність не бере, бо не має прямої відповідальності між надавачем послуг і замовниками.

Роботу Арсенія Блащука я оцінюю негативно. Борги ДП «Теплокомуенерго» збирались не один рік і не два. Чому компанія не працювала над тим, щоб ці борги не збільшувались, а зменшувались? За 1,5-2 роки тарифи на опалення збільшились в два рази. Це важким тягарем лягло на плечі наших мешканців, бо не всі люди фізично можуть оплачувати за послуги постачання тепла і води, які до того ж є неякісними. За 5 днів опалення у квітні багато людей мають заплатити близько 100 грн. Але ж у квітні і холодно дуже не було. Тобто, складається враження, що оплата нараховується набагато більша, ніж надано послуг.

Силові методи для боржників за теплопостачання застосовувати також не доцільно. Треба на людей впливати іншими методами, враховуючи те, що люди зараз фізично не мають грошей. Треба активізувати роботи по напрямку боржників, але не перекривати воду чи тепло. Тарифи за теплопостачання мають бути виважені, а послуги якісними. Тоді і люди будуть платити. Якщо тарифи завищені, а послуги неякісні, то люди так само і відноситимуться до надавачів послуг.

Історія з кредитом від Європейського банку реконструкції та розвитку довга і туманна. Підписавши цей кредитний договір, Арсеній Блащук перевищив свої повноваження. Сесія мала право делегувати повноваження про підписання. А коли відбувалась сесія, то договір вже був підписаний. Угоду не можливо було виправити. Проблема також полягає у використанні будь-яких коштів, які надходять на підприємство. Це стосується кредитних коштів, коштів, які поступають на дане підприємство у вигляді оплати за послуги. Інакше, якщо будуть якісь тіньові схеми і гроші будуть закопуватися у землю, то толку не буде. Найголовніше, щоб кошти від кредиту не були закопані в землю, а пішли на реорганізацію підприємства. Підняття тарифу на теплопостачання на 30 % є необґрунтованим, бо тариф і так є завищеним.

Головна проблема боргів у ДП «Теплокомуенерго» у неефективному керуванні. Якщо буде ефективна команда менеджерів, то підприємство ДП «Теплокомуенерго» буде працювати ефективно і, навіть, приноситиме дохід місту і державі. Теперішній керуючий склад менеджерів працює більше 25-30 років на цьому підприємстві. Це люди, яким далеко за 50 років. Вони не схильні до новаторства та реорганізації підприємства. Якщо людина працює 30 років на підприємстві і звикла до тієї роботи, яка є – у спокійному режимі, не звертаючи на людей уваги і не покращуючи послуги, то ця людина не дуже прагне щось змінити на підприємстві. Такі люди перекладають відповідальність за роботу підприємства на начальників відділів та простих робочих. Це неправильно. Перш за все повинен бути ефективний менеджмент, тобто керування компанією. Для прикладу у м. Львові є два підприємства ДП «Теплокомуенерго». На кожному з них працює 300 працівників, тобто на двох - 600 людей. А в нас – на одному ДП «Теплокомуенерго» рахується більше 1000 людей. А є підозри, що працюють набагато менше. Тоді вже виникає закономірне запитання: куди йде зарплата? А зарплата закладена в тарифи.

Перш за все слід змінити схему, за якою працює ДП «Теплокомуенерго». Якщо ми не змінимо схему роботи ДП «Теплокомуенерго», не поламаємо цю застарілу процедуру, то на цьому підприємстві толку ніякого не буде, хто б які красиві слова не говорив.

Тобто я вважаю роботу керівництва ДП «Теплокомуенерго» і Арсенія Блащука зокрема незадовільною. Арсеній Блащук відноситься до політичної партії «Наша Україна». Якщо ця політична партія візьме на себе відповідальність за підготовку до наступного опалювального сезону, то немає жодних проблем. Країна своїх героїв повинна знати в лице.

old_editor, 29.05.2009 17:28



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини