Ситуація з приміщенням музею Гриневичів складна, і є велика ймовірність втратити такий унікальний дім — експерт

В Івано-Франківську є занедбаний музей родини Гриневичів, який знаходиться в аварійному стані, і який місцева влада чомусь не хоче брати під свою опіку. Вся проблема у тому, що просто «Союз Українок», організація якій належить музей, не зверталась до обласної влади з проханням допомогти, каже начальник управління культури ОДА Володимир Федорак.

«Музей немає державної опіки, — каже Володимир Федорак, — І чесно кажучи, «Союз Українок» не дає собі з ним ради. Більше року тому вони звертались до міської ради, а до вищих структур звернень не було. Якби вони звернулися до нас, ми одразу направили до них фахівців, які дали б кваліфіковану пораду щодо утримання музею».

Начальник управляння культури каже, що музей родини Гриневичів один із ста самодіяльних музеїв області, і питання про його підтримку виноситиметься на колегії.

«Необхідно скласти комісію і оцінити цінності музею, після чого говорити про надання державного статусу музею. Ситуація з приміщенням музею надзвичайно складна, і є велика ймовірність втратити такий унікальний дім. Приміщення вже в аварійному стані і треба діяти як можна швидше», — говорить Володимир Федорак.

«Союз Українок» не погоджується з пропозиціями підприємців на те, щоб дім знести, а на його місці побудувати кількаповерховий будинок, де надати невелику площу під музей. Категорично проти такої ідеї й краєзнавець Мирон Мицан. Він каже, що дім, в якому зараз знаходиться музей, є єдиним прикладом шляхетних особняків міського типу. «Музей дуже цікавий і заслуговує на існування», — говорить Мирон Мицан.

«Наша позиція, що зносити дім не найкращий варіант. Нехай би депутати приїхали подивились і виділили кошти на фундамент, дах , хоча б на крайні потреби. На пів ставки найняти людину, яка би наглядала за музеєм та хоча би зрідка проводила там екскурсії», — говорить Володимир Федорак.

Начальник управління культури запевняє, що готовий допомогти і сприяти вирішенню юридичних проблем.

old_editor, 21.05.2009 16:36



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини