Сьогодні жителька Надвірної розпочала безстрокове голодування

За словами жительки Надвірної Віри Афтаназів, голодувати вона буде доки не вирішиться питання про відселення жителів з території колишнього Надвірнянського лісокомбінату.

Завод, на території якого проживає жінка, активно викидає у повітря шкідливі речовини.

Віра Афтаназів каже, що вони один час терпіли свавілля керівників, але тепер почали серйозно хворіти .

«Ми живемо за 50 метрів від заводу, кожного дня вони працюють, все місто поринає в ядучий дим. Працівники заводу вирішили економити газ і спалювати відходи від виробництва. Коли димлять труби все подвір’я стає яскраво оранжевим, білизна знадвору просто руда, вода в криниці з сірим намулом. Кілька хвилин на повітрі і пече горло, виїдає очі. Постійні лікарняні, діти з бронхітів не виходять. У сусідів дитині 6 років, а в неї вже третя група інвалідності, зараз лежить в реанімації. Ми терпіли, поки умови стали небезпечними для життя», - каже пані Віра.

Санепідемстанція приїжджала неодноразово, та й обласна екологічна інспекція погодилась, що шкідливі речовини перевищують норму і людей необхідно переселити.

«Керівників заводу штрафували не раз. Весь завод – це надзвичайно корумпована структура. Кожний раз завод попереджають про приїзд контролюючих інституцій, і вони тут же переходять на газ. Щоб не казали, що через кризу завод не працює – то все неправда. Кожного дня грузяться фури, кожного дня димлять труби. Міська влада нас розуміє, але сама безсильна», - каже Віра Афтаназів.

Зі слів постраждалої, питання про відселення мешканців з прилеглої території постало ще у 80-х роках минулого століття.

«Але з розколом радянської влади, прийдешні чиновники забули про свої обіцянки. Довгий час та й до тепер нам заборонялись будь-які будови на подвір’ї, ремонти дому, бо ці всі будівлі мали зносити. Нас повинні переселити, складається враження ніби нас і за людей не мають», - каже пані Віра.

Жителі вимагатимуть компенсації від заводу та відселення. Сьогодні голодування почала Віра Афтаназів, вона стверджує, що потім до неї приєднаються і інші мешканці.

А тих, хто не вірить у катастрофічну ситуацію у Надвірні, Віра Афтаназів запрошує пожити до себе на місяць. «Я виживаю тільки з інгалятором, виходжу з лікарняного і хворію знову. У всіх лікарів висновок один – виною всьому погана екологія», - каже Віра Афтаназів.

old_editor, 24.04.2009 22:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини