Олег Білоус: «Безпека коштує 1$ на рік»

60 років тому, 4 квітня 1949 року, було створено Організацію Північно-Атлантичного договору – НАТО.

У розмові з «Малакавою» директор інформаційно-аналітичного Центру «НАТО» Олег Білоус розповів про роль даного блоку на сучасному етапі політичного життя світу, поділився своїми думками стосовно перспектив вступу України до Альянсу та привідкрив «завісу» вартості державної безпеки.



Чи змінилася роль НАТО у світовій політиці на сучасному етапі?


Змінилася, причому — суттєво. У 1949 році, НАТО створювалося, як противага СРСР. Свою роль у період «холодної війни» НАТО відіграло позитивно, «фактор стримування» спрацював. По завершенню «холодної війни» НАТО набрало нових рис, обрисів поведінки та завдань. Зараз основною метою НАТО є збереження територіальної цілісності, безпеки та недоторканості кордонів держав-членів Альянсу.

Перспективи України на шляху до Альянсу?

Перспективи України залежать виключно від України. Є так звані «стандарти НАТО», які не є чимось таким «захмарним» і далеким. По-перше, потрібно мати підтримку в середині суспільства; по-друге, потрібна згода суспільних еліт; по-третє країна має прийняти чітке рішення у вигляді референдуму. На жаль, тема «НАТО» – це не мета українських політиків, а засіб політичного маніпулювання. Особливо яскраво це проглядається у період виборів.

Що конкретно потрібно змінити Україні, щоб стати членом НАТО?

Потрібно дійснити реформи, які стосуються Плану Дій щодо Членства в НАТО. Це реформи, які можна проводити і незалежно від мети вступу до НАТО. Зокрема йдеться про політичні, економічні, та реформи військово-оборонної сфери. Це ті реформи, про які наше суспільство говорить 17 років, але влада чомусь їх ігнорує.



Скільки коштує вступ України до Альянсу?


За підрахунками, вступ України до НАТО буде коштувати 1 долар на одного громадянина в рік. Безпека коштує долар на рік. Це не є велика сума. Країни-члени Альянсу на оборону витрачають 1,5-2 % ВВП на рік. Україна сьогодні на оборону витрачає – 3 % ВВП. Переваги очевидні, але все, знову ж таки, залежить виключно від нас.

Чи є у НАТО негативні сторони, з якими може зіткнутися Україна?

Я яскравовиражених негативів не бачу. При прийнятті будь-якого рішення повинна бути врахована думка всіх країн-членів. В цьому і унікальність даного формування.

Як вплине вступ України до НАТО на політику «сусідства» з Росією?

Лише у позитивному плані. Росія з Альянсом співпрацює набагато тісніше, ніж Україна. У три рази більше російських науковців залучають ресурси з країн НАТО. Росія бере участь у різноманітних військових навчаннях Альянсу, різноманітних операціях. Просто це не афішується, оскільки для сучасної російської влади «не добре» афішувати серед своїх громадян співпрацю з НАТО.

Чи є необхідність для НАТО у такій державі, як Україна?

Безперечно. Проте, необхідно провести ряд реформ, необхідно змінитися у кращу сторону. Стати прогнозованішими. Перебуваючи рік тому у Брюсселі, і маючи ряд розмов з очільниками НАТО, на рівні помічників генсека, директорів департаментів, я зрозумів, що НАТО потрібні прогнозовані країни.



old_editor, 05.04.2009 00:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини