Більша половина українців не вірять судам

Проект «Україна: верховенство права» організований Творчим центром ТЦК оцінив рівень задоволеності громадян якістю функціонування судів у Івано-Франківській області.

Розповідає керівник і організатор проекту Девід Вон: «Наш проект працює з квітня 2006 року. Його метою є сприяння прозорості, ефективності та якості роботи судів на базі результатів опитування громадськості. Нам необхідно було знати, що люди думають про суди, куди їм доводилось звертатись, тому ми впровадили таке опитування і тісно співпрацювали як з громадськістю, так і з працівниками судів. Такі опитування проводяться давно у світовій практиці. І ми скористались досвідом інших країн, зокрема США, у реформі судової системи. Розробили перелік питань, і приємно, що громадяни не відмовлялись на них відповідати».

За його словами, опитали близько 650 респондентів. Об’єктами дослідження в області були Апеляційний суд Івано-Франківської області, Івано-Франківський міський суд і Коломийський міськрайонний суд. Опитування проводилось серед позивачів, відповідачів та представників сторони.

«Проблем є багато, позитивних і негативних в роботі судів. Але оцінки здебільшого позитивні. Хоч суд ні перед ким не зобов’язаний відзвітовуватись, але це для кращої роботи, дане дослідження – можливість показати проблеми та шляхи їх вирішення, – говорить Павло Гвоздик голова Апеляційного суду Івано-Франківської області. – Результати опитування показали, що найперше суддям необхідно створювати середовище соціальної рівності, зручність та комфортність перебування у суді, створення необхідних умов для людей з обмеженими можливостями і дотримання графіку роботи суддів».

Дослідження проводилось серед 12 судів по всій Україні. «60 процентів респондентів по всій країні не довіряють суду. Нашим завданням було зрозуміти, що формує їхню думку, вислухати обидві сторони і діяти на основі цих знань», — каже Юлія Седик учасник проекту.

old_editor, 03.04.2009 20:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини