Вкладники «Християнської злагоди» повірили спілці через рекламу по радіо

Вірити в чудеса властиво всім. А коли це стосується легких грошей – то люди взагалі втрачають здоровий глузд. Але з грошима чудес не буває, навіть тоді, коли здавалося б, все правдиво і зрозуміло. І як це не дивно, але світова практика показує, що у всі часи люди «ведуться» на обіцянки, втрачають великі суми грошей, а буває ще й двічі стають на одні і ті ж граблі.

Так одного дня членам кредитної спілки «Християнська злагода» повідомили, що грошей немає, директор (головного відділення кредитної спілки «Християнська злагода» у Львові) у тюрмі, а всі працівники звільнені. Близько 900 вкладників залишились без обіцяних процентів і в розпачі шукають до кого звернутись, де їхні гроші і хто винен? Загальна сума вкладів близько 25 мільйонів гривень.

Як розповіла одна із членів спілки пані Ірина : «Все здавалося таким реальним, солідна компанія, вже 6 років існує, електронна база та постійна реклама по радіо. Я стала членом спілки через матір, в якої пенсія 800 гривень і тих 400 гривень, які ми отримували щомісячно як-не-як, а допомагали. Проценти платили стабільно, кожна операція постійно фіксувалась і вводилась в комп’ютер. Особисто я внесла 18 тисяч 990 гривень, крім того, в договорі вказувався такий пункт, що вразі видачі грошей, вони будуть по тому курсу, який діє на час видачі. На це я не розраховую, хай повернуть хоч ту суму, яку я вносила».

За її словами, першу відмову у видачі грошей отримала на початку лютого, інші вкладники — теж. Потім люди постійно приходили, їх записували у якийсь список, в них брали номери телефонів та обіцяли передзвонити.

«Спершу нам обіцяли, що гроші дадуть через кілька днів, потім місяців, а потім і зовсім сказали, що коштів немає і невідомо коли будуть. Час ішов, ніяких дзвінків не було, і ми почали приходити постійно, але все безрезультатно. Ніхто з керівництва на контакт не йде, номери не діють. Ми не знаємо, хто може нам допомогти, та й чим нам поможуть?», — каже пані Ірина.

Пані Ірина розповідає, що депозити вносили ще і в грудні – січні, коли вже щось було не так. «Хтось вкладав по тисячі, хтось більше, а хтось і по 100 тисяч. Ніхто вже не вірить на повернення своїх коштів, але надія вмирає остання».

Директор Івано-Франківської філії КС «Християнська злагода» розмовляти із журналістом «Малакави» відмовився, тільки розводив руками, мовляв, нічого не вдієш, всі звільнені, грошей немає, а на питання чи ліквідована спілка сказав, що вона просто тимчасово не працює.

Порожній офіс, мовчазні колишні працівники і натовп людей, які все чекають на свої гроші – все, що залишилось від «Християнської злагоди».



old_editor, 03.04.2009 14:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини