НКРЕ скасувала підвищення тарифів на електроенергію для великих побутових споживачів

Національна комісії регулювання електроенергетики(НКРЕ) скасувала своє рішення про підвищення з 1 квітня 2009 року тарифів на електроенергію для населення, що використовує понад 400 кВт. год. на місяць. Про це журналістів повідомив сьогодні голова комісії Валерій Кальченко.

Ця постанова комісії була скасована у зв’язку із зверненням уряду.

Нагадаємо, що в березні НКРЕ запропонувала з 1 квітня 2009 року підвищити тарифи на електроенергію для населення, яке споживає понад 400 кВт. год. на місяць, до економічно обґрунтованого рівня — 63-67 коп./кВт. год. без ПДВ. За розрахунками НКРЕ, таке підвищення повинне було скоротити дотації приблизно на 1,5 млрд. грн. (в цілому в 2009 р. передбачається 16,7 млрд. грн. дотацій, з них 14,6 млрд. грн. — для населення). На сьогодні тарифи на електроенергію для населення складають 30 % від собівартості.

Нагадаємо, що зараз населення платить за 1 кВт. год. електроенергії 24,36 коп. з ПДВ. НКРЕ встановлює щомісячно оптову ціну на електроенергію, по якій на оптовому ринку її купують обленерго.

НКРЕ також встановлює тарифи на постачання і на передачу електроенергії обленерго споживачам, обмежуючи їх рентабельність.

Збитки від постачань електроенергії населенню по занижених тарифах держава компенсує обленерго щомісячно через дотаційні сертифікати.

На відміну від економічно розвинених країн, в Україні електроенергія для населення дешевша, ніж для компаній, за рахунок яких держава дотує індивідуальних споживачів.

РБК-Україна

old_editor, 02.04.2009 20:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини