Багаті і бідні негативно відгукуються про роботу судів

За результатами дослідження суспільної думки про роботу Апеляційного суду Івано-Франківської області, міського та Коломийського міськрайонного судів, люди , які прийшли вперше в суд схильні давати негативні оцінки, ніж ті, хто не перший раз звертається до суду. І стійкою залишається тенденція, хто виграв – той задоволений.

«Середній вік респондентів, — говорить один із організаторів проекту Володимир Купрій, — 30-44 поки. Дуже по-різному відповідали чоловіки і жінки. Всього було 357 відмов, по різним причинам, але ми не зафіксували фактів обурення через проводження опитування».

За опублікованими результатами 51 % опитаних респондентів Апеляційного суду Івано-Франківська дали оцінку добре або відмінно. «На оцінку, за нашими спостереженнями, впливав соціально-демографічний стан: вік, освіта та рівень забезпечення. Як не дивно, але люди старшого віку схильні до позитивних відгуків, ніж молоді», — каже Володимир Купрій.

За його словами, позитивні оцінки дають люди з вищою освітою, хоч і прискіпливіші до роботи суду, але їх відгуки хороші.

«Респонденти розподіляли себе у категорії багаті, заможні, бідні, середнього достатку і зовсім бідні. Більшість опитуваних у трьох судах віднесли себе до середнього рівня достатку. Чим багатша людина – тим прискіпливіша, проте оцінки негативні. Негативно відгукуються і бідні. Роботу Апеляційного і міського судів добре оцінили ті, хто володіє юридичними знаннями», — розповідає Володимир Купрій.

Основною проблемою усіх судів, за висновками організаторів, є планування графіку розгядів судових справ, проблема відсутності можливості окремих громадян наймати адвокатів та не рівні умови. 39 процентів опитаних вважають, що соціальний статус відіграє не останню роль у прийнятті рішень та ставленні працівників суду.

«Чи не найбільшою проблемою Коломийського міськрайонного суду є не комфортність, люди скаржаться на погані умови при заповненні документів та очікування своєї черги. Але це вже наслідок недостатнього фінансування», — каже Володимир Купрій.



old_editor, 04.04.2009 15:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини