Німці навчатимуть українців енергозберігання

У трьох будинках Івано-Франківська буде застосовано німецький досвід енергозберігання. Уже підписаний меморандум між міським головою Віктором Анушкевичусом та директором німецької компанії енергозберігання GTZ Бербель Швайгер дає можливість франківчанам навчитись європейської економії енергії.

«Сьогодні нам просто необхідні нові технології та альтернативи збереження енергоресурсів. Ми попередньо обговорили умови співпраці і дякуємо за надані нам знання німецьких компаній. Найважливішим сьогодні не є гроші, а інформація. Ми маємо можливість навчитися вдосконалювати ту чи іншу галузь, як це давно робиться в Європі. Ми не перестанемо набивати шишок на чолі, але їх буде менше», — говорить Віктор Анушкевичус.

«Ми співпрацюватимемо з чотирма містами України. Наразі підписаний меморандум у Новгород-Волинську, Івно-Франківськ буде другим. Сьогодні енергоефективність є надзвичайно важливою: витрати енергетичні зростають, а грошей все менше. У багатьох країнах запроваджена програма зменшення використання ресурсів у будівництві. В Україні про це мало відомо і результати можна буде побачити не відразу», — каже Бербель Швайгер.

Будівлі обирались за енергетичними паспортами, і які є найбільш складними — це один панельний будинок по вулиці Будівельників, 25, приміщення садочку і приміщення школи.

«60 процентів тепла втрачається в наших будинках. Надходять постійні скарги від жителів панельних будинків. Підписаний меморандум — це перший крок до реформи системи енергозберігання», — говорить Віктор Анушкевичус.

За словами Бербель Швайгер, гроші на проект надає німецький уряд, загальна сума 2 мільйони євро.

«Але ми не оплачуватимемо роботу Івано-Франківських спеціалістів, це сплачуватиме місто. По Україні також проводитимуться тренінги по ефективному використанню та економії енергії за досвідом і знаннями німецьких партнерів», — каже вона.

old_editor, 04.04.2009 15:25



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини