Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні відвідав Івано-Франківськ

Вчора 114-у бригаду тактичної авіації, яка дислокується в Івано-Франківську, відвідала офіційна делегація Королівства Нідерланди. У складі делегації були Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні пан Рон Келлер, аташе з питань оборони при посольстві Королівства Нідерландів в Україні підполковник Вільям Ван Хеєребек, почесний консул Королівства Нідерландів в Україні Богдан Панкевич. Дипломати урочисто поклали квіти до пам’ятника нескореним, який встановлено на території частини на честь колишніх голландських військовополонених, які утримувались тут німецько-фашистськими окупантами.

Нагадаємо, що під час Другої Світової війни у тодішньому Станіславі (нині Івано-Франківську) існував німецький концентраційний табір «Сталаг-731». Серед його в’язнів було 5 генералів, 1880 офіцерів та 150 курсантів армії Королівства Нідерланди. Вони були кинуті за грати через відмову співпрацювати з німецькими окупантами. Неодноразово вони намагалися втекти, але майже всі спроби мали трагічне завершення. Кілька голландських військових і досі поховані у прикарпатській землі. Повідомляє підполковник Тарас Грень, західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України.

«Це трагічна і болюча історія, яка об’єднує наші народи, — розповів під час невеличкого брифінгу Рон Келлер. — Сьогодні дуже мало залишилося в живих тих, хто був тут. Але повірте, вони часто згадують не тільки про жахіття полону, але й про те, яку підтримку вони отримували від місцевого українського населення. Я щиро і приємно вражений тим, як добре опікуються пам’ятником на честь моїх земляків військові льотчики Збройних Сил України. Я обов’язково розповім про це на своїй батьківщині».



Крім цього, Рон Келлер розповів, що колишні в’язні пригадали і намалювали план концентраційного табору «Сталаг-731», і навіть випустили окрему книгу, де описували всі дні перебування у полоні. Частину цих малюнків дипломат привіз з собою і показав військовослужбовцям частини. На прощання командир бригади тактичної авіації полковник Сергій Биховець подарував почесним гостям сувеніри та книгу про історію Івано-Франківська.

Загалом на території України є шість офіційно зареєстрованих поховань та пам’ятних знаків військовослужбовців армії Королівства Нідерланди. І, за словами представників делегації, вони мають намір об’їхати їх усіх.

old_editor, 03.04.2009 14:53



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини