Набув чинності закон про 13-процентне мито на імпорт, підприємці незадоволені

В Україні сьогодні набуває чинності закон про 13-процентне мито на імпорт. Автором законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про митний тариф» з метою поліпшення стану платіжного балансу України в умовах світової фінансової кризи» був народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін, який вніс відповідний проект на розгляд ВР в листопаді 2008 року, передає РБК-Україна.

20 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав цей закон. Положеннями закону передбачається введення тимчасової цільової надбавки до ставок ввізного мита у розмірі 13 % митної вартості товарів, що ввозяться на митну територію України в режимі імпорту, окрім товарів критичного імпорту.

26 лютого Віктор Ющенко звернувся до Конституційного суду з проханням визнати окремі положення закону «Про митний тариф України» такими, що не відповідають Конституції. Зокрема, йшлося про положення підпунктів щодо ухвалення Кабінетом міністрів рішень про зменшення розміру, продовження дії, скасування тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила напередодні, що уряд внесе на розгляд парламенту закон про скасування додаткового 13-процентного мита на імпорт товарів в Україну.

«Тринадцяти процентна надбавка суттєво вдарить по нашому підприємству. Адже ми імпортуємо колекторні двигуни до пральних машин. Їх не виробляють в Україні, тому ми змушені їх завозити, — говорить Галина Римарук, директор «Української побутової техніки». — Ми звернулися до Івано-Франківської ОДА, щоб вони звернулися до Кабміну з проханням відмінити цю надбавку. Для нас це дуже важливо, адже тільки за грудень наше підприємство зазнало збитків на суму 120 млн».

old_editor, 06.03.2009 15:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини