Антикризові закони посилять кризу підприємців

Днями Верховна Рада планує розглянути два антикризових законопроекти, які мають безпосереднє відношення до підприємницької діяльності.

Один з них передбачає збільшення єдиного податку для малого бізнесу. На сьогодні підприємці, які обрали особливу систему оподаткування, сплачують єдиний податок у розмірі двісті гривень на місяць. Законотворці пропонують диференціювати цей податок від 121 гривні для сільських підприємців до 605 гривень податку для бізнесменів Києва і обласних центрів, що відчутно вдарить по малих підприємцях великих міст.

Крім того, на розгляд Парламенту пропонується законопроект, який зачепить інтереси тих приватних підприємств, які користуються землею під жилими будинками, магазинами тощо, і сплачують за оренду землі за зменшеними цінами, як державні підприємства. Зміни передбачають, що пільгові ставки за оренду землі матимуть лише підприємства державної та комунальної форм власності, підприємства інвалідів та релігійні общини.

Подібні нововведення, дійсно, дозволять збільшити відрахування до місцевих бюджетів, але, на думку Голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Оксани Продан, такі антикризові заходи приведуть до поглиблення кризи в середовищі українського підприємництва.

«Малий бізнес сьогодні працює не на прибуток, а на виживання, — говорить Оксана Продан. — Посилення податкового тиску в умовах фінансової кризи поставить під загрозу сам факт існування малого бізнесу в Україні».

old_editor, 05.03.2009 17:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини