Яценюк: «Необхідно змінити систему фінансування місцевих бюджетів»

Лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк вважає, що система фінансування місцевих бюджетів вимагає реформи. Про це він заявив в інтерв’ю представникам ЗМІ, перебуваючи у Дніпродзержинську (Дніпропетровська область). Зокрема, на його думку, інститути місцевих державних адміністрацій не повинні мати виконавчої функції — лише наглядову.

«Інститути місцевих державних адміністрацій мають займатися наглядом та контролем за дотриманням законодавства — у них не повинно бути виконавчої функції. Це рудимент Радянського Союзу. Необхідна передача ресурсної позиції на місцях, тоді місцеві ради самі будуть зацікавлені в зборі грошей і матимуть постійний діалог з бізнесом», — зазначив Арсеній Яценюк.

Щодо системи фінансування місцевих бюджетів Арсеній Яценюк зазначив, що призупинення виробництва у період кризи може стати проблемою невеликих промислових міст.

«Проблема бюджету невеликого міста, де, наприклад, є велике промислове підприємство: не дай Бог щось сталося — підприємство не працює і не платить податку на прибуток. І все — місцевий бюджет умовний банкрут і центральний бюджет тут не допоможе», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Політик вважає, що єдиний вихід в цій ситуації — фінансування програм малого та середнього бізнесу. «Для цього необхідно внести зміни до бюджету, щоб компенсувати процентні ставки по кредитах для малого і середнього бізнесу. Тобто банк дасть кредит, Центральний банк дасть дешевий ресурс, а бюджет компенсує процентну ставку, тоді система запрацює», — пояснив Арсеній Яценюк.

«Якщо система працює, можна спокійно спати і не смикатися кожного ранку, чи все там добре, чи працює підприємство, і щоб не виходило, що через одне підприємство валиться уся інфраструктура», — відзначив Арсеній Яценюк.

old_editor, 19.02.2009 16:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини