Роман ТКАЧ: Позитивних результатів діяльності уряду в аграрному секторі немає

Народний депутат вiд блоку НУНС,секретар комiтету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Роман Ткач вважає, що впродовж минулого року уряд Юлії Тимошенко не досягнув позитивних результатів в аграрному секторі. Про це нардеп заявив в ефірі ОТБ «Галичина».

Роман Ткач, зокрема, зазначив, що Уряд, передбачаючи високий врожай зернових, не скасував вчасно обмеження на експорт зерна. Експортери не могли вивезти з України всі залишки до початку збору нового врожаю, внаслідок чого Україна втратила більше 1,5 млрд. дол., а перехідні запаси зерна складали майже 6 млн. тонн.

Рекордний врожай 2008 року — майже 54 млн.т зерна, на думку Романа Ткача, став для Кабінету Міністрів випробовуванням. Адже зерносховища України здатні приймати тільки 30 млн. тонн. «Аграрії від липня місяця чекали, що запропонує Уряд. І дієвих кроків не було зроблено ніяких»,- говорить народний депутат.

Складною залишається ситуація і в тваринництві. «Україна перетворилась з експортера м’яса, на імпортера. В 1991 році поголів’я великої рогатої худоби було 25 млн. штук, на 1 січня 2008 року – 5,6 млн. За 2008 рік «доброго» урядування Тимошенко поголів’я ВРХ тільки за 1-ше півріччя скоротилось на 10 %. Селянам невигідно займатись тваринництвом. І може так статися, що скоро корова стане екзотичною твариною», – зауважив Роман Ткач.

Крім того, у 2008 році так і не була завершена земельна реформа. Роман Ткач переконаний, що в Україні необхідно негайно вводити ринок землі. «За цей період, коли діє мораторій на продаж сільськогосподарської землі, 5 млн. гектарів ріллі було продано за тіньовими схемами. Що одержав бюджет? Нуль. Що одержали люди? Відсотків на 50-60 менше від реальної вартості землі. Юлія Володимирівна проти ринку землі, комуністи проти ринку землі, Литвин проти, регіонали проти. Єдина посадова особа в державі, яка послідовно каже, що треба впроваджувати ринок землі – це президент», - зазначає народний депутат.

Роман Ткач говорить, що на сьогодні в цій розпайованій землі законсервовано близько 20 млрд. дол. Він вважає абсурдом, що сільськогосподарські виробники не можуть повною мірою розпоряджатися землею, а для того, щоб отримати кредит, змушені віддавати банку в заставу своє майно. Тому, на думку Романа Ткача, необхідно якомога швидше зняти мораторій на продаж сільськогосподарських земель, прописавши в законах застережні заходи: недопущення концентрації великих площ в одних руках та заборона переведення сільськогосподарських земель у несільськогосподарські.

old_editor, 03.02.2009 15:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини