Як Палійчук «мирив» банкірів та підприємців

Голова Івано-Франківської області, Микола Палійчук заявив на зустрічі з представниками банків та підприємцями про необхідність конструктивного діалогу між ними в умовах економічної кризи.

«В умовах, коли підприємці не мають змоги погасити валютний кредит, необхідно знайти «точки дотику», дійти взаєморозуміння між кредиторами та боржниками, — сказав Микола Палійчук, — Не ми приймаємо антикризові законопроекти, проте в нашій компетенції створити ряд пропозицій, які б перетворили банки та підприємців на партнерів».

Михайло Стайничий, начальник управління Національного банку Укарїни в Івано-Франківській області повідомив, що з 9 січня набрав чинності закон про заборону банкам в односторонньому порядку піднімати відсоткові ставки.

Проте більше 10 банків Івано-Франківської області порушують цей закон.

Андрій Ярема, підприємець: «Особисто стосовно мене у відділенні «Приватбанку» був підготовлений лист, в якому мені пропонувалося погодитися на підняття кредитної ставки з 14 % до 23 %. Я відмовився підписувати угоду, проте ставка все ж зросла до 19,5 %».

Натомість представники «Райффайзен Банк Аваль» говорять про те, що банківські установи готові йти на компроміси. До прикладу, сам банк знижує кредитні ставки на 3-6 %, правда, це стосується позик, які взяті терміном на один рік.

Загалом, банки готові йти на компроміс, а підприємці, в свою чергу, готові співпрацювати, проте, «конфлікт ще не вичерпано».

Саме тому губернатор Прикарпаття запропонував створити Робочу групу, до складу якої увійдуть по три представники від органів влади, бізнесу та банківських структур, та по одному представнику від громадян-позичальників і Управління Національного банку в Івано-Франківській області.

Засідання Робочої групи призначено на 17 лютого.

На засіданні Робочої групи планується підписання «Меморандуму про порозуміння» — документу, який покликаний поставити крапку у протиріччях банків та підприємців.





old_editor, 03.02.2009 12:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини