Засліплені грошима. За кредити платять життям

«Малакава» розпочинає серію матеріалів про свавілля банків, кредитних спілок та колекторських компаній, про бездіяльність судів та правоохоронних органів.

Серію матеріалів починаємо із найбільш кричущих фактів свавілля кредитних спілок, які своїми діям довели позичальників до смерті.

10 липня 2008 року житель селища Берегомет Вижницького району на Буковині Микола Жабка, взяв в КС «Альянс Україна» кредит у розмірі 86 тис. грн., під заставу двокімнатної квартири, де проживав разом із батьками-пенсіонерами. Кошти йому потрібні були для того, аби вилікувати маму, яка потрапила в ДТП і їй терміново була необхідна операція на хребті.

Позику Микола Жабка взяв на невигідних умовах: 60 % річних, якщо кредит повертається без запізнень, і починаючи з першого дня протермінування виплат 96 % річних.

Оскільки чоловікові почали затримувати зарплату, він перестав вчасно погашати кредит. З того часу представники КС не дають Миколі Жабці спокійно жити.

30 грудня минулого року за адресою проживання чоловіка, коли вдома була тільки прикута до ліжка матір, з’явилися представники КС, які через погрози почали вимагати погашення кредиту. 31 грудня матір позичальника не витримала психологічного тиску і покінчила життя самогубством. У передсмертній записці вона написала, що більше не може витримувати тиск і приниження.

Проте справа на цьому не закінчилася. Всі суди позичальник програв. Потім він звернувся до послуг антиколекторської компанії «Ваша Надія» (Івано-Франківськ).

«Як треба бути засліпленим грошима, щоб винести рішення на користь КС, навіть попри те, що сам Микола Жабка не був присутній на судовому засіданні. До того ж він звертався до правоохоронних органів із заявою, що йому погрожують. Проте міліція навіть не порушила кримінальну справу», — розповів «Малакаві» Федір Олексюк, засновник антиколекторської компанії «Ваша Надія».

За його словами, КС нарахувала позичальнику суму до сплати у розмірі 357773,48 грн. це при сумі взятого кредиту 86 тис. грн.

«За законом кредитні спілки — не прибуткові організації, вони не платять жодного податку з прибутку. Куди ж підуть, грубо кажучи, більше двохсот тисяч нарахованих відсотків? Та швидше всього, комусь в кишеню», — говорить Федір Олексюк.

Зараз справою Миколи Жабки, продовжує займатися антиколекторська компанія. Розголос по ній уже пішов по всій Україні, тому надіється Федір Олексюк, справедливість все ж таки буде досягнута, а всі зацікавлені сторони у привласненні чужих грошей — покарані.

old_editor, 02.02.2009 17:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини