Українцям покажуть «страшилки» про наслідки паління

Схоже, що держава всерйоз перейнялася здоров’ям своїх громадян, принаймні її цікавлять ті українці, які палять.

Вберегти людей від шкідливої звички мала би нова соціальна реклама, яка стартує на українському телебаченні 15 грудня.

«Перший Національний» транслюватиме соціальні ролики, які чи не вперше в історії будуть закликати українців з телеекранів кинути курити. Реклама виходитиме в три хвилі до травня 2009 року 15 грудня — 18 січня, 9 лютого — 15 березня, 6 квітня — 10 травня.

Розмістити антитютюнову рекламу погодилися також телеканали у Львові, Запоріжжі та Криму.

Два ролики виходитимуть на «Першому Національному» в прайм-тайм. В першому демонструється, які саме органи вражає тютюновий дим в організмі людини. В другому — проілюстровано вплив диму на дітей. Є коротка версія роликів на 15 с., й повна на 30 с.

Перший ролик має донести ключове повідомлення антитютюнової кампанії – кожна сигарета шкодить здоров’ю. Відеоряд складають: курець, легені якого заповнюються димом, а також, швидка «нарізка» кадрів з наслідками хвороб. Закадровий текст: «Сигарети з‘їдають тебе живцем… Куріння неминуче уражає всі важливі органи і тканини вашого тіла: серце, легені, рот, зуби, гортань, і навіть мозок... Сигарети з‘їдають тебе живцем! Кинь курити сьогодні!»

Другий ролик доносить проблему отруєння дітей пасивним курінням від навколишніх курців.

Ці два ролики були створені у Нью-Йорку на замовлення Департаменту із охорони здоров’я міської ради Нью-Йорка, котрий безкоштовно передав право на трансляцію роликів в Україні.

Рівень поширеності куріння в Україні один із найвищих в світі — ми на 11 місці. У нас курить 67 % чоловіків та 20 % жінок.

«Ми сподіваємося, що ролики допоможуть людям задуматися і більшість буде кидати курити, а молодь — не розпочинатиме. Сьогодні це ініціатива двох громадських організацій «Форуму молодих лідерів України» та Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну». Водночас хочемо, щоб у 2009 році вже держава фінансувала антитютюнову рекламу і відкриття гарячих ліній. Адже ці державні заходи заплановані в рамках Державної цільової соціальної програми щодо зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення України на 2008-2012 рр., на яку Міністерство Охорони Здоров’я просить всього 35 млн. грн.», — каже Сергій Гончар, голова Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну».

Про ефективність рекламної кампанії розповість у травні у Всесвітній День без тютюну дослідження Київського міжнародного інституту соціології, яке буде проведено, щоб дослідити вплив роликів на українців.

old_editor, 12.12.2008 16:35



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини