В Україні знову може подорожчати бензин

Першим про прийдешнє подорожчання заявив генеральний директор мережі заправних станцій "Паралель", що належить східноукраїнській компанії "Гефест", Дмитро Кулик. Його мережа обслуговує 70 АЗС у Донецькій і Луганській областях. З нафтотрейдером погодилися й у ВАТ "Лукойл", і в західноукраїнській компанії "Галич-петроль".

Прес-служба "Лукойла" основною причиною подорожчання називає збільшення світових цін на нафту. Нагадаємо, у вівторок ціни на нафтові ф´ючерси на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) закрилися на позначці 100,01 доларів за барель. Востаннє така вартість була зафіксована в 1983 році. Біржові аналітики пророкують, що ціна на нафту у світі до кінця року досягне 150 доларів за барель.

Нафтовики впевнені, що не допустити різкого подорожчання можна тільки завдяки спільним зусиллям ринку та уряду. "Ми повинні розробити з урядом спільну стратегію протистояння негативним тенденціям зовнішнього ринку. Якщо ж цього не зробити, ціни на нафтопродукти виростуть", - сказав Кулик.

На думку гендиректора "Галич-петроль" Богдана Радька, якщо Кабмін негайно не приступить до консультацій з нафтовиками і не створить стабілізаційний фонд нафтопродуктів, вартість бензину та дизпалива вже в першій декаді березня може вирости на 20-25%. Сьогодні ціна на бензин Аі-95 становить 5,1 грн/л, Аі-92 - 4,9 грн/л, Аі-76 - 4,7 грн/л.

В "Лукойлі" вважають, що на збільшення цін на українському ринку впливає імпорт нафтопродуктів, викликаний зниженням обсягу виробництва українських нафтопереробних заводів. "Залежність від імпорту нафтопродуктів завжди негативно впливає на ринок, оскільки імпортне паливо продається за спекулятивною ціною, що формується в день продажу, а нафтопродукти, вироблені на НПЗ, змінюються в ціні тільки раз-два на місяць", - говорять у компанії.

А аналітик компанії UPECO Сергій Куюн відзначає, що ще одним фактором збільшення цін на паливо є спроби Кабінету міністрів повернутися не до ринкового, а до адміністративного регулювання ринку. "Це вже привело до зниження на 16% балансів бензину та дизпалива протягом грудня-лютого в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року. Трейдери будуть хеджувати зростаючі ризики роботи в Україні або через формування нового цінового запасу, або відмовляючись від створення резервів нафтопродуктів і переходячи на торгівлю "з коліс", - розповідає Куюн.

Заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев не вірить в ефективність заходів з врегулювання ринку. Він вважає, що вони не допоможуть уникнути подорожчання в довгостроковій перспективі. "За нашими прогнозами, до кінця року паливо подорожчає на 30% точно", - говорить він. А аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва прогнозує подорожчання на 20% до кінця року.



За матеріалами: Finance.ua
old_editor, 12.03.2008 01:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини