На Івано-Франківщині розпочався «офіційний» Рік замків (оновлено)

23 лютого у Львові відбулася урочиста церемонія підписання Декларації про наміри підтримати ініціативу громадських організацій та оголосити 2008 рік Роком замків та палаців Західної України.

Як повідомляє репортер MALAKAVA, підписи під Декларацією поставили голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, заступник голови Волинської обласної ради Володимир Банада, голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Зіновій Береговський, голова Тернопільської обласної ради Михайло Миколенко та керівник апарату Хмельницької обласної ради Світлана Горнишева.

За словами начальника відділу зовнішніх зв’язків та промоції регіону Львівської обласної ради Тараса Возняка, розроблено план заходів з відзначення Року замків та палаців, який складається з 30 пунктів

Також п.Возняк повідомив, що на території кожної «області-підписанта» буде визначено один захід, в якому братимуть участь всі області. Крім того, протягом 2008 року у замках проводитимуться виставки, концерти, наукові конференції.

Незабаром у межах відзначення буде видано календар замків Галичини та каталог замкових та оборонних споруд Львівщини.

Представники всіх обласних рад наголосили на необхідності внесення низки змін до законів України, щоб до відновлення замків можна було залучати приватний капітал та інвестиції.

Як повідомляла MALAKAVA, раніше голови обласних рад Тернопільської та Івано-Франківської областей заявляли, що підтримують ініціативу голови Львівської облради Мирослава Сеника про проведення Року замків у 2008 році. Свою домовленість губернатори мали намір документально скріпити у січні 2008 року.

Нагадаємо, на теренах Івано-Франківщини є 4 замки: 1 в Городенівському районі - Раковецький і Чернелицький, Старостинський у місті Галичі і Пнівський у Надвірнянському районі.

Пнівський замок (16 ст.) і Чернелицький (поч. 17 ст) включені в Програму розвитку культури Прикарпаття до 2010 року – з фінансуванням на відновлювальні роботи по 60 тисяч щорічно (у 2007 році коштів не виділялось).
old_editor, 12.03.2008 01:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини