Будівництво житла подорожчає наступного року на 23%

Мінрегіонбуд опублікував прогноз вартості будівництва житла на 2009 рік, відповідно до якого, наступного року собівартість будівництва квадратного метра може вирости на рекордні 23%, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Забудовники входять у застій.

Основні фактори подорожчання — ріст зарплат у галузі й підвищення цін на будматеріали, а також жорсткість умов кредитування, швидше за все, приведуть до повного застою на будівельному ринку наступного року.

Середня прогнозна опосередкована вартість будівництва 1 кв. м житла в Україні в 2009 році становитиме 5,267 тис. грн. Для Києва встановлене максимальне значення показника — 5,92 тис. грн.

Нагадаємо, що станом на 1 липня опосередкована вартість будівництва 1 кв. м житла по Україні становила 4,341 тис. грн, що на 23% нижче прогнозного показника на 2009 рік.

Прогнозний показник розраховується один раз у рік і потім щокварталу переглядається на основі фактичних економічних показників. Наголосимо, що із квітня по липень він виріс на 9,5%.

У міністерстві пояснили, що такий ріст вартості наступного року очікується у зв'язку з подорожчанням будівельних і пально-мастильних матеріалів, а також підвищенням зарплат у галузі.

Учасники ринку говорять, що цей показник скоріше індикативний, але однаково враховують його при складанні початкових розрахунків.

Раніше повідомлялося, що зменшення попиту привело не до зменшення цін на квадратний метр, а до скорочення обсягів будівництва.

Нагадаємо, що в Києві у вересні трохи подешевшали квартири. Так, за даними аналітичного відділу Будівельно-інвестиційної компанії Kиїв Житло-Інвест, у вересні вартість житла на первинному ринку Києва залишалася стабільною, вартість житла економ-класу збільшилася на 0,2%, житла бізнес-класу зменшилася на 0,4%, а вартість у преміум-сегменті збільшилася в середньому на 3,6%.

За матеріалами КоммерсантЪ-Украина
old_editor, 07.10.2008 19:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини