Верховна Рада збільшила розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху

Верховна Рада прийняла в цілому закон Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення регуляції відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Законопроект, внесений у ВР Президентом Віктором Ющенком, підтримали 386 депутатів з 439 присутніх у залі.

Законом, зокрема, збільшується розмір штрафів за правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. У середньому штраф за правопорушення буде становити 85-100 грн. Значно підвищується відповідальність за здійснення грубих порушень правил дорожнього руху. Зокрема, штраф за проїзд на заборонний сигнал світлофора буде становити 170-204 грн, а за керування транспортним засобом у нетверезому стані 1360-2550 грн.

Передбачено, що за більшість порушень правил дорожнього руху стягнення будуть накладати посадові особи ДАІ, які мають спеціальні звання: інспектори ДАІ та начальниками підрозділів ДАІ.

За грубі й систематичні порушення правил дорожнього руху (керування транспортним засобом у стані алкогольного або іншого сп'яніння, здійснення ДТП тощо) рішення про стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом або накладення штрафу в значному розмірі будуть прийматися винятково судом.

Кабінету міністрів доручено розробити механізм контролю за систематичним порушенням правил дорожнього руху шляхом нарахування штрафних балів у порядку, встановленому кодексом України про адміністративні правопорушення. У випадку порушення правил дорожнього руху особою, сума нарахованих штрафних балів якої досягне або буде перевищувати 30 штрафних балів, вона в судовому порядку буде позбавлена права керування транспортним засобом, при цьому нараховані штрафні бали погашаються.

Передбачається, що облік нарахованих штрафних балів буде здійснюватися за допомогою спеціальної автоматизованої системи, яку створить ДАІ. На початковому етапі такий облік буде забезпечуватися за допомогою талонів до посвідчень водія.

Як повідомлялося, дев'ять чоловік загинули в дорожньо-транспортному випадку в Московській області, сім з яких - громадяни України.

За матерiалами РБК-Україна

old_editor, 25.09.2008 18:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини