В Івано-Франківській області скорочуються обсяги будівництва

У поточному році обсяги будівельних робіт скорочуються і за підсумками січня-липня виконання складає 97,9%, що на 2,1% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда на нараді за участю Першого віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова.

За словами Міністра, скорочення обсягів будівництва відбулось за усіма основними видами будівельної діяльності. Зокрема, на 6% скорочено обсяги робіт з підготовки будівельних ділянок, на 1,8% - з будівництва будівель і споруд, на 1,5% - з встановлення на будівлях і спорудах інженерного устаткування. «В регіональному розрізі обсяги будівельних робіт, порівняно з відповідним періодом минулого року скоротили 15 регіонів України», - зазначив Василь Куйбіда. Найбільше скорочення робіт, поінформував Міністр, допустили будівельники Луганської, Закарпатської, Запорізької, Львівської, Івано-Франківської та Житомирської областей в основному через зменшення обсягів будівництва та реконструкції захисних дамб, водопровідних мереж та житла, скорочено обсяги будівництва об’єктів соціальної сфери та робіт капітального ремонту залізничних шляхів, а також за рахунок зменшення робіт з облаштування газових родовищ, прокладання волоконно-оптичних ліній зв’язку, будівництва та капітального ремонту доріг.

Причинами такої ситуації на будівельному ринку Василь Куйбіда назвав складну та непрозору дозвільну систему у будівництві, недостатню забезпеченість будівельного виробництва кваліфікованими кадрами, застарілу зношену матеріально-технічну базу будівельних організацій, низький рівень їх оснащеності сучасними будівельними машинами та механізмами та повільність впровадження у будівельне виробництво нових ефективних технологій, сучасних будівельних матеріалів та виробів. «Вирішення цих проблем є одним з пріоритетних завдань Мінрегіонбуду і для їх розв’язання розроблено частину нормативних актів, а частина на стадії розробки, а також вживаються заходи організаційного характеру. В той же час, вплив наведених факторів на будівельний ринок я б оцінив на рівні 15-17%», - підкреслив очільник Мінрегіонбуду.

Василь Куйбіда перелічив також ті проблеми, вплив на які Міністерство не має. Серед них – падіння платоспроможності громадян, вплив чого на будівельний ринок, як оцінив Міністр, має близько 20%. Тому Василь Куйбіда запропонував для підтримки іпотечного кредитування вже у поточному році, забезпечити внесення відповідних змін до Державного бюджету на 2008 рік щодо збільшення обсягів на такі цілі.

Близько 10% впливу на будівельний ринок Міністр назвав такий фактор, як падіння попиту на житло через зниження платоспроможності населення. Зниження рентабельності інвестицій у нерухомість, в той час, як рентабельність інвестицій у земельні ділянки зростає – вплив цього фактору близько 15%. 12% - вплив такого фактору, як підвищення процентних ставок за кредитами для інвесторів та підрядників, що призвело до зменшення доступності кредитів, особливо для малих та середніх підприємств. Така ситуація призводить до зменшення обігових коштів будівельних підприємств та змушує їх призупиняти будівництво. Близько 10% впливу має такий фактор, як подорожчання будівельних матеріалів, спричинене зростанням вартості сировини та паливно-мастильних матеріалів. «Суттєвим є питання розширення сировинної бази для виробництва будівельних матеріалів на території України, а також те, що значна кількість будівельних матеріалів вивозяться за межі України», - наголосив Василь Куйбіда.

Ще одним із факторів, який має вплив на будівельний ринок десь на 3-6%, Міністр назвав відсутність протягом першого півріччя фактичного фінансування капітальних вкладень з державного та місцевих бюджетів. І близько 7%, за словами Міністра, має вплив такий фактор, як складність процесу відведення земельних ділянок під будівництво.

Прес-служба Мінрегіонбуду
old_editor, 15.08.2008 02:43



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини