Франківські забудівники: житло не подешевшає, іпотека ні при чому



Імовірність обвалу цін на житло сьогодні жваво обговорюють забудівники, ріелтори, аналітики і прості громадяни. Цінові коливання на ринку нерухомості вже торкнули Естонію, Казахстан і дійшли до України, передовсім, до Києва.

Хоча житловий ринок столиці за багатьма своїми параметрами суттєво й істотно відрізняється від івано-франківського, однак перші тривожні симптоми в такій соціально важливій галузі, як будівельна, занепокоїли й івано-франківських забудівників. Вони ще понад тиждень до появи публікацій у місцевій пресі обговорили на засіданні президії Асоціації працівників будівельної галузі м.Івано-Франківська підігріту засобами масової інформації тему обвалу ринку житла в Києві та Україні. «Галицький кореспондент» зачепив тему в минулому номері у статті «Перегріті забудівники обіцяють заморозитися». Прес-служба Асоціації працівників будівельної галузі м.Івано-Франківська вважає за потрібне оприлюднити позицію організації, яка не погоджується з деякими висновками журналіста.

Керівники найбільших будівельних фірм обласного центру Прикарпаття, яких, безперечно, тривожить можлива дестабілізація на ринку житла, прийшли до сконсолідованої думки, що економічного підґрунтя для зниження цін на первинному ринку житла в Івано-Франківську, як це вже сталося в Києві, немає й економічно це вмотивували. Навіть навпаки, постійне подорожчання енергоносіїв і нестача житла на первинному ринку, на думку власника фірми «Ярковиця» Володимира Балагури, є реальною підставою для подальшого зростання цін на житло в місті. Якщо в Україні торік побудовано лише 6-7 млн. кв. м житла, а для задоволення попиту потрібно будувати щороку понад 46 млн. кв. м житла, то в Івано-Франківську відповідно торік було здано 150 тисяч кв. м житла й треба було б побудувати 400 тисяч кв. м. житла. З цього напрошується висновок, що за нинішніх темпів житлового будівництва в Івано-Франківську потрібно ще й у два-три рази нарощувати обсяги, вважає В. Балагура.

Директор фірми «Екстім» Роман Тимків услід за ним прогнозує щонайменше ще на 15% до кінця поточного року підвищення цін в Івано-Франківську на нове житло. На його думку, говорити про кризу нерухомості в Івано-Франківську немає причин, бо в місті і так найнижчі ціни на збудоване житло, а місцеві забудівники із поміркованою рентабельністю будівництва, яка не перевищувала 30%, є найбільш наближеними до собівартості житла. Через це опускати ціни на житло при тотальному збільшенні цін на будівельні матеріали, метал і залізобетон нині є не реально, стверджує Р. Тимків. Натомість резерви для зменшення цін на житло, на його думку, є передусім в українських мегаполісах — Києві, Дніпропетровську, Харкові, де ціна квадратного метра житла навіть у 5-6 разів більша, ніж в Івано-Франківську, за приблизно однакової собівартості житла.

Якщо нині динаміка зростання попиту на житло в Івано-

Франківську вже не така стрімка, як це спостерігалося раніше, то, на думку того ж директора ТзОВ «Гаразд Україна» Костянтина Бородайка, це є радше наслідком зменшення купівельної спроможності людей через зростання вартості будматеріалів, а не проблемою скорочення іпотечного кредитування, яка негативно позначилася на столичній будівельній індустрії.

Передусім саме для мегаполісів нині є набагато актуальнішою й болючішою проблема скорочення іпотечного кредитування. В Івано-Франківську ж частка тих покупців житла, які скористалися банківськими кредитами, становить всього 2-3%, зазначають івано-франківські забудівники. «Галичани на загал звикли заробляти і накопичувати гроші, а не жити в борг, це зовсім інша ментальність», — зауважив В. Балагура.

А враховуючи, що за «наваром» на будівництві житла Івано-Франківськ посідає останні позиції в Україні, на здешевлення житла в обласному центрі найближчим часом не варто чекати.

За матеріалами:"Галицький Кореспондент"
old_editor, 14.08.2008 22:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини