У Заболотові відкрили пам'ятник польській феодалці-шляхтичці

Представники Снятинської районної організації ВО "Свобода" хотіли б дізнатися імена ініціаторів та організаторів встановлення в Заболотові пам'ятника полячці Софії, якій колись у часи панування Польщі було подаровано ряд сіл, в тому числі і Заболотів.

Як повідомляє сайт Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Дізнавшись про святкування Дня с.м.т. Заболотова, що в Снятинському районі, яке намічалося на неділю 29.06.2008р., районові свободівці вирішили розповсюдити агітаційні матеріали: газети, брошури із проектом нової Конституції України, запропонованим Всеукраїнським об'єднанням "Свобода", тощо. Агітаційний намет було розташовано неподалік новозведеної скульптури жінки із виразно неукраїнським виразом обличчя. Як вияснилося пізніше, то був пам'ятник знаменитій полячці Софії, якій колись у часи панування Польщі було подаровано ряд сіл, в тому числі і Заболотів.

На святкування та на відкриття пам'ятника прибули представники центральної та районової влади. Серед них: Євген Жовтяк (м. Київ), Василь Гладій (м. Івано-Франківськ), Іван Угрин та Роман Білик (Снятин) та ряд інших. Лунали запальні промови про історію Заболотова, виголошували історичні довідки і факти...

Місцеве і районове начальство ініціювало та фінансово допомогло у зведенні того монумента. Невже ми, українці, настільки вже багаті, що не знаємо куди грошей витрачати? Чи багато пам'ятників українцям зведено в Польщі? Чи ця споруда польській феодалці-шляхтичці, гнобительниці наших предків-кріпаків, тій, яка по суті зміцнила феодально-кріпосницьке лихоліття в Заболотові, не є наругою над всіма українцями та зневагою світлої пам'яті замучених кріпацтвом?

Не так давно на цьому місці в Заболотові височіла велика могила "Борцям за волю України", яку власноруч насипали люди... Цю могилу було зруйовано совітською владою, а на її місці закладено бруківкою площу і зроблено автостоянку. Але коли б ми мали сьогодні українську владу, то в першу чергу було би відновлено ту могилу чи хоча б покладено символічного вінка, щоб молодь не забувала про те, що саме на цьому місці упокоєні ті, що боролися за волю України...

Натомість спостерігаємо парадоксальні явища: українські козачата в шароварах і вишиванках фотографуються на пам'ять... біля підніжжя пам'ятника польскій пані. Такого ж задоволення не позабавили себе і вгодовані можновладці різних мастей!

Яка потреба встановлювати монумента польским окупантам? - було запитання представників ВО "Свобода" до голови Снятинської райдержадміністрації Р.П. Білика, що саме підійшов до агітаційного намету й почав було кидати компліменти ВО "Свободі" та її лідеру. Питання було поставлено зненацька і викликало в голови РДА неабияке замішання: "... а може я того і не хотів?" - пробелькотів він. Тоді хто ж? І чому вчинений злочин влади прикривається річницею Заболотова? Адже ця поневолювачка Софія не є засновницею с.м.т. Заболотова, а вже існуючий в той час Заболотів був подарований їй за чорні справи польско-шляхетськими окупантами.

Представники Снятинської РО ВО "Свобода" хотіли б дізнатися імена ініціаторів та організаторів тих почестей польским окупантам, а також спонсорів і скільки грошей на оте дурисвітство було виділено владою?

Джерело: Сайт ВО "Свобода"
old_editor, 02.07.2008 21:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини