В Івано-Франківську розпочали будівництво пам'ятника Степану Бандері

В Івано-Франківську на Європейській площі розпочато будівництво меморіального комплексу та пам’ятника Провідникові ОУН Степанові Бандері. Принаймні, паркан уже є.

Про це повідомили в управлінні капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому. Орієнтовна вартість проекту - сім млн. гривень, який передбачає спорудження музею - близько 650 квадратних метрів, встановлення хреста і скульптури Степана Бандери, а також упорядкування території. Автор проекту є Ярослав Дорошенко, скульптор - Микола Посікіра, котрий виготовив пам’ятник Іванові Франку в Івано-Франківську. Весь комплекс являє собою монолітну конструкцію, яку буде облицьовано мармуром або гранітом, а саму скульптуру буде виготовлено з бронзи.

Розробляти проект Я.Дорошенку допомагали конструктори Анатолій Пушик і Тетяна Мельник, архітектор Оксана Процик. Цікавим є той факт, що автор проекту закінчив Львівську політехніку, де навчався і Степан Бандера.

Уже повністю завершено земляні роботи, а з понеділка приступлять до залиття фундаментів під пам’ятник і музей. Роботи планують завершити до 1 січня 2009 року, до 100-річчя від дня народження Степана Бандери.

Кошти на пам’ятник виділить як місцева влада, так і почали збирати від усіх небайдужих. Як повідомили у прес-службі Івано-Франківського міськвиконкому, станом на сьогодні на благодійний рахунок із спорудження пам’ятника від громадян та організацій Івано-Франківська уже поступило понад 125 тисяч гривень.

Довідка: Провідник Організації українських націоналістів Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів Калуського повіту Івано-Франківської області в сім’ї священика. Був убитий агентом КДБ Богданом Сташинським у Мюнхені (Німеччина) 15 жовтня 1959 року. На Івано-Франківщині обласна рада 2008 рік проголосила Роком Степана Бандери.



Джерело:
УНІАН
old_editor, 22.06.2008 05:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини