Відбувся допрем'єрний показ фільму “Владика Андрей”

В п'ятницю, 20 червня, у Івано-Франківську відбувся допрем'єрний показ фільму про унікальну постать української греко-католицької церкви Митрополита Андрія Шептицького, а його прем‘єра - 24 серпня у Києві. Бюджет фільму “Владика Андрей” - 10 мільйонів гривень. Почитавши сценарій, міністерство культури схвалило задум і виділило на зйомки майже 80 відсотків суми. Відтак стрічка стала єдиним проектом зі статусом держзамовлення на 2007 рік.

Уже кілька років режисер Олесь Янчук жив ідеєю зняти стрічку про видатну постать 20 століття митрополита греко-католицької церкви Андрея Шептицького. Сценарій почали писати у 2001. Коли був готовий – попросили оцінити у Ватикані. І лише після благословення глави УГКЦ Любомира Гузара – приступили до зйомок.

Стрічка розповідає про життя митрополита Шептицького з 6 років і до смерті. А також про історію церкви на початку минулого століття. Знімали у Києві, Криму та Ватикані, а основні сцени - на Львівщині та Прикарпатті.

Сергій Янчук, режисер-постановник фільму: «Висіла така страшна хмара над містом і почалася страшна гроза. З блискавками, злива. Якраз 5 хвилин після закінчення зйомки. Але ця гроза терпеливо чекала поки ми закінчимо зйомки. Ми відчували підтримку митрополита».

Роль Шептицького грають три актори. Дитинство відтворює 12-річний Роман Гринів, молоді роки – Тарас Посніков, а Шептицького у старші роки – народний артист України Сергій Романюк. Щоб вжитися в роль він погодився кілька днів пожити у монастирі. Бути Митрополитом хотів і актор Євген Нищук. Втім, коли прочитав сценарій вибрав не менш емоційнішу та складну постать. У фільмі він - Стафан Павлюк: учень митрополита, з якого радянська система робить зрадника.

Євген Нищук, актор: «Він не був просто "шестьора". При цьому, ця страшна система сталінська його просто ламала. Йому не вистачало сили сказати відразу “ні”.

Перший публічний перегляд стрічки відбувся на Канському фестивалі у травні. Прем’єра “Владики Андрея” стартуватиме у Києві 24 серпня. А на широких екранах фільм з’явиться 4 вересня.

Оксана Кваснишин, Остап Трощук,

"Факти", ICTV
old_editor, 22.06.2008 05:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини