Антимонопольний комітет вивчає причини подорожчання м'яса на Пркарпатті

Зважаючи на соціальну значимість проблеми подорожчання м’яса в цілому та м’яса птиці зокрема, дослідження Антимонопольного комітету України на даних ринках охопило весь ланцюг: від виробників до постачальників та мереж роздрібної торгівлі цією продукцією.

Наразі розслідування тривають в Києві, Криму, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Полтавській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях. Всього розглядається 30 справ про порушення торговельними мережами конкуренційного законодавства.

Зокрема, Комітет висунув вимогу до всіх учасників ринку, які мають вплив на ситуацію, надати економічне обґрунтування та детальне пояснення щодо встановлених оптово-відпускних, роздрібних цін на продукцію та цінових надбавок.

Щодо м’яса птиці, то Комітет також звернувся до Держінспекції з контролю за цінами, МінАПК та ДПА з офіційними запитами надати наявну інформацію щодо ціноутворення у суб’єктів цього ринку.

Ґрунтовний аналіз отриманих та наявних у Комітету даних дозволить визначити, чи мали впродовж останніх місяців місце ознаки порушення конкуренційного законодавства в діях учасників ринків м’яса.

«Маються на увазі, зокрема, як випадки монопольних проявів, так і можливого узгодження гравцями ринку цінової політики, що могло стати причиною встановлення необґрунтованих цін на свинину, яловичину та курятину, - зазначив з цього приводу виконувач обов’язків Голови Антимонопольного комітету України Олександр Мельниченко. - Якщо ця інформація підтвердиться, порушників буде жорстко покарано. При цьому я закликаю як органи виконавчої влади в центрі і на місцях, так і правоохоронні органи долучитися до перевірки та надати інформацію щодо виявлених за своїми напрямками фактів, аби якнайшвидше встановити істину в цьому питанні, яке без перебільшення хвилює кожну українську сім’ю».

Разом із цим, органи Комітету продовжують розслідування за ознаками зловживання низкою найбільших торговельних мереж країни монопольним становищем на ринку роздрібної торгівлі продовольчими товарами. Як відомо, йдеться про укладання торговельними центрами дискримінаційних договорів з постачальниками, що могло призвести до необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продукти харчування.

Джерело: Антимонопольний комітет України





old_editor, 20.06.2008 17:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини