Наслідки стихій попередніх років досі нагадують про себе

На Прикарпатті досі не можуть ліквідувати наслідки стихії попередніх років. А природа щоразу підкидає нові сюрпризи. Сотні людей досі залишаються відрізаними від світу, тисячі молять Бога не посилати дощів. Бо тоді, кажуть селяни, лиха не уникнути. Хати попливуть. Зарадити лихові можуть лише столичні гроші. Проте їх Кабмін не поспішає виділяти

Хата Василя Липовського - за кілька метрів від річки. Бували роки, пригадує чоловік, коли навіть рибу за парканом ловили. А на подвір'ї стояла вода. Селянська родина живе у постійному страху. Боїться навіть невеликого дощу.На державні гроші люди вже стомилися чекати. Тому і рятують власні обійстя самотужки.Прикріпили до берега тополю. Щоб хоч трохи стримувала воду.

За кілька десятків кілометрів - знову наслідки минулорічної стихії. Сьогодні це - невеличкий потічок, який неважко перейти вбрід. За найменшого дощу - води не спинити. Восени минулого року він зніс два мости. Десятки селянських хат опинилися по той бік води.

Для відновлення моста потрібні три мільйони гривень. А їх в області немає. За кілька метрів від колишнього моста - тимчасовий переїзд. Який протримається максимум до першої-ліпшої повені. Фахівці стверджують - Прикарпаття - край особливий. Більша його частина - це зона підвищеного ризику. Особливо небезпечними є гірські річки.

Сьогодні на Прикарпатті пошкоджені стихією 261 міст, сто кілометрів доріг та 130 кілометрів берегоукріплень. І немає грошей, щоб все це привести до ладу. На відшкодування збитків, кажу обласна влада, потрібно 450 мільйонів гривень. У Києві цю суму затвердили. Тільки от віддавати не поспішають. Навіть попри те, що на двох десятках об'єктів проведення робіт є терміновим. Місцева влада все ж сподівається. Київ їх почує. А люди тим часом молять Бога про погоду. Щоб стихія знову не наробила шкоди.

Наталія Фармус

ТРК "3 студія"
old_editor, 20.06.2008 03:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини