Вкрали електроенергії на мільйон гривень!

Завдяки зусиллям міліції адміністрація ВАТ «Прикарпаттяобленерго» відтепер дізналося не тільки про те, куди зникала електроенергія у великій кількості, але й кому справедливо виставити солідний рахунок.

В одному з районів Івано-Франківщини співробітники УДСБЕЗ УМВС в області викрили приватне підприємство, яке фактично паразитувало на проблемах інших споживачів електроенергії. Стосовно власника і водночас директора підприємства порушено кримінальну справу за викрадення електричної енергії шляхом її самовільного використання.

Щоб з’ясувати, куди таємниче зникає електроенергія, міліціонери ініціювали ретельну перевірку мережі електропередач, підстанції і лічильників. Було встановлено. що повітряною лінією електропередач з однієї з підстанцій живиться виключно це підприємство. Дивні речі почали виявлятися при звірці показників лічильників. Лічильник підстанції стверджував, що за певний період через нього споживачеві надійшло 2 мільйони 456 тисяч 136 кіловат/годин електроенергії. Інший лічильник, встановлений за півкілометра на території приватного підприємства зафіксував вхід лише 56 тисяч 941 кіловат/годин. Причому, як засвідчили висновки спеціалістів Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС в області, які проводили дослідження, слідів механічного втручання в роботу лічильних механізмів не було, пломби не порушувалися. Своєю чергою, фахівці державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія», які також провели технічну експертизу приладів обліку, знову ж таки не виявили відхилень в характеристиках лічильників.

Надалі з’ясувалося, що позаобліковий рух електроенергії слід шукати не на повітряній лінії електропередач, а під ногами. Саме в землі правоохоронці виявили самовільно прокладений кабель, через який електроенергія від підстанції, минаючи легальний електролічильник підприємства, надходила безпосередньо на виробничі об’єкти. Таким чином було встановлено, що за період з вересня 2005 року до березня 2008 року приватне підприємство безоплатно отримало 2 мільйони 399 тисяч 195 кВт/год електроенергії. Нескладний підрахунок натомість зафіксував збитки енергетиків на суму 1 мільйон 1013 гривень.

Основний вид діяльності підприємства, яке майже за безцінь живилося електроенергією, - вирощування і постачання на споживчий ринок свіжих овочів. Але даремно було сподіватися, що навіть за таких «тепличних» умов надходження електроенергії продукція цієї фірми вирізнялася дешевшими цінами.

До слова, з початку року прикарпатська міліція задокументувала десять економічних злочинів, внаслідок скоєння яких у кожному разі інтересам людей і держави були завдані збитки на суму понад мільйон гривень.

Василь Гультайчук,

ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області

11.06.2008p.

old_editor, 12.06.2008 15:46



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини