Банкрутство для меблів. Олег Бахматюк став володарем тумб

Україна позбулася чергового активу у лісопереробній галузі. На початку березня стало відомо про завершення процедури ліквідації ДП ВАТ «Прикарпатський меблевий комбінат». Її підсумком став перехід активів колись одного з найбільших виробників меблів в Західній Україні під повний контроль колишнього заступника голови правління «Нафтогаз України» Олега Бахматюка.

Ліквідація ВАТ стала наслідком рішення Господарського суду Івано-Франківської області, який в кінці лютого поставив останню крапку в справі про банкрутство комбінату. Таким чином, представники Феміди унеможливили державу можливості позбавитися від 22,5% акцій ВАТ. Цей актив, відповідно до лютневого розпорядження уряду Юлії Тимошенко, підлягав продажу в 2008 р., але тепер про ці плани можна забути, оскільки ВАТ припинило існування як юридична особа.

«Справу» про банкрутство меблевого комбінату розпочато в березні 2004 р. за позовом Пенсійного фонду (сума вимог - близько 450 тис. грн.). Ще одним великим кредитором стала податкова інспекція, якій підприємство заборгувало 550 тис. грн. На той момент ДП ВАТ «Прикарпатський меблевий комбінат» вже не займалося профільною діяльністю. Його основні активи, оцінені в 1,4 млн. грн., роком раніше були передані в однойменне ТОВ в обмін на 38,4% в його статутному капіталі. 61,6% частки в ДП ВАТ «Прикарпатський меблевий комбінат» дісталася Прикарпатській фінансовій корпорації, заснованої видним івано-франківським бізнесменом Олегом Бахматюком. Надалі статутний капітал ДП ВАТ «Прикарпатський меблевий комбінат» кілька разів збільшувався, а в 2005 р. компанія реорганізувалася в ЗАТ. У результаті частка ВАТ в ньому зменшилася до 14,55%. Незадовго до цього Прикарпатська фінансова корпорація поступилася своїми 85,45% акцій двом структурам пана Бахматюка - «АГРОМАШ-ІФ» і Станіславській торгової компанії.

Вже в квітні 2005 р. боржника визнали банкротом, після чого стартував розпродаж залишків його ліквідного майна. Проте реалізація 14,55% частки в ЗАТ «Прикарпатський меблевий комбінат» затягнула процес ліквідації. Спочатку цей актив запропонували до викупу за номінальною вартістю акціонерам - «АГРОМАШ-ІФ» і Станіславській торговій компанії, але вони купувати його відмовилися. У 2007 р. комітет кредиторів ВАТ вирішив продати цей актив на відкритому конкурсі, проте охочих купити його також не знайшлося. В результаті, у кінці 2007 року Станіславська торгова компанія проявила небачену щедрість і заявила про готовність викупити нещасливий пакет максимум за 200 тис. грн. (більш ніж в сім разів менше його номінальної вартості). Не дивлячись на те що ця сума забезпечувала погашення тільки боргів по зарплаті працівникам ВАТ, кредитори погодилися на такі умови, і в кінці грудня продаж був завершений. Після цього суд завершив ліквідаційну процедуру, списавши 1 млн. грн. боргів комбінату перед податковою інспекцією і Пенсійним фондом.

Таким чином, пан Бахматюк зумів дешево і сердито оформити контроль 100% акцій ЗАТ «Прикарпатський меблевий комбінат», яке є одним з флагманів локального ринку. Підприємство спеціалізується на випуску кухонних меблів і спальних гарнітурів, а також столів, комодів і тумб. За підсумками 2006 р. його доходи від реалізації склали 6,1 млн. грн. Правда, збиток при цьому перевищив 1,5 млн. грн., що, втім, свідчить скоріше про пристойну кваліфікацію фінансових служб комбінату, ніж про якісь серйозні проблеми.



За матеріалами
газети "Деловая столица"
old_editor, 12.04.2008 17:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини