Бензиновий імідж Леді Ю. Кабінет Міністрів намагається понизити роздрібні ціни на нафтопродукти

Постійне подорожчання найпопулярнішого в Україні бензину марки А-95 псує імідж Юлії Тимошенко. Минулого тижня прем'єр вирішила виправити цю неприємну тенденцію, доручивши Антимонопольному комітету досліджувати економічну обґрунтованість цін на пальне. Перші результати вже є - відомство Олексія Костусева збудило проти нафтомагнатів цілий ряд справ по ознаках зловживання монопольним положенням. Проте на ціни це ніяк не вплине. На початок квітня літр А-95 подорожчає в середньому на 15 коп. - до 6 грн.

«У деяких областях приватні структури абсолютно безпрецедентно поводяться з цінами. Я вважаю, в цій ситуації АМКУ і Генеральна прокуратура зобов'язані реагувати», - заявила днями Юлія Володимирівна. Реакція послідувала негайно. В кінці минулого тижня глава антимонопольного відомства Олексій Костусев заявив, що комітет підозрює найбільших виробників світлих нафтопродуктів - ЗАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) і ЗАТ «Ліник» (Лісичанський НПЗ) - в необґрунтованому підвищенні цін і порушив справи по ознаках зловживання монопольним положенням. При цьому він відзначив, що АМКУ вже приступив до розслідування дій «Укрнафти», «Авіаса» і «Сентоза Ойл» Ігоря Коломойського і Михайла Кіпермана, які припинили вільну реалізацію пального через власні мережі АЗС. «Цими фірмами ми займаємося, вивчаємо їх дії на роздрібному ринку нафтопродуктів. Ми розраховуємо, що порушені справи вплинуть на рівень цін у бік їх зниження», - заявив пан Костусев.

Привід для переживань в уряді дійсно є. За даними Мінекономіки, з початку березня вартість бензину марки А-95 і дизельного палива зросла відповідно на 11,8 і 12,1% - до 5,8 грн../л. В «Укртатнафті» і ТНК-ВР (володіє Лісичанським НПЗ) запевняють, що ці стрибки обумовлені залежністю України від кон'юнктури світового ринку (сьогодні від 40 до 60% палива, залежно від виду нафтопродуктів, ввозять імпортери). А тому заяви Олексія Костусева є безпідставними. «Між цінами Лісичанського і Кременчуцького НПЗ немає чіткої кореляції. Ця інформація відкрита і прозора, її можна знайти навіть на офіційних сайтах компаній, де представлена вартість реалізації всіх видів нафтопродуктів», - заявив глава ТНК-ВР в Україні Сергій Лізунов. «Зараз основну частину українського паливного ринку займають імпортери, а доля вітчизняних виробників навряд чи перевищує 30%. Виходячи з цього, навряд чи можна говорити про яке-небудь зловживання українськими нафтопереробними підприємствами монопольним положенням або інкримінувати їм картельну змову. Подорожчання пального в поточному періоді носило об'єктивний характер і було чітко обумовлене світовими тенденціями, оскільки внутрішній ринок нафтопродуктів безпосередньо залежить від світової кон'юнктури нафтових і паливних цін», - говориться в прес-релізі «Укртатнафти».

Так або інакше, але чекати підсумків нинішнього розслідування АМКУ стає нецікаво вже зараз, якщо пригадати, що комітетники декілька років не можуть отримати з «Авіаса» і «Сентози» 98 млн грн. штрафу за погоджені дії на ринку в 2003 р. У даній ситуації єдиною надією вітчизняних автоаматорів повинно було залишитися Мінтоп-енерго, яке встановило, що протягом третьої декади березня А-95 і дизпаливо повинні коштувати в середньому по Україні 5,66 грн../л. Більше всіх такий розрахунок повинен був звеселити автоаматорів з Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Полтавської і Тернопільської областей, де А-95 сьогодні продається по 5,8-5,85 грн../л.

Встановлені Мінпаленерго параметри носять рекомендаційний характер, але більшість нафтовиків прагнуть їх дотримуватись, оскільки вихід за ці межі обіцяє додаткову увагу з боку Олексія Костусева. Проте, наприкінці минулого тижня відомство Юрія Продана власноручно переглянуло встановлені рамки. Тепер, на думку Мінпаленерго, максимальна ціна на А-95 і д/т може складати 5,85 грн../л. За даними відділу балансів нафти, нафтопродуктів і нафтопереробної промисловості Мінпаленерго, планка була підвищена у зв'язку з тим, що в першій половині березня вартість нафти на світових ринках перевищила $100/баррель. «Якраз в цей період сировина купувалася для переробки в другій половині березня - початку квітня, тому зараз і було вирішено переглянути ціновий коридор у бік збільшення. Це всього лише другий випадок за всю історію визначення цін по формулі, коли протягом однієї декади переглядається вартість», - повідомили «ДС» в Мінпаленерго.

Так або інакше, але теперішні рамки дозволять сподіватися на незначне здешевіння палива лише любителям комфортної їзди з Автономної Республіки Крим, де літр А-95 сьогодні коштує 5,97 грн../л, а також Донецькій області (5,92 грн../л). Хоча деякі учасники ринку упевнені, що у найближчій перспективі навіть для цього немає жодних підстав. «Зараз тенденція подорожчання нафтопродуктів на світових ринках зберігається. У таких умовах ціна на АЗС України на А-95 має бути 5,9-6,00 грн../л», - повідомили «ДС» в ТНК-ВР.

За матеріалами газети "Деловая столица"

old_editor, 12.04.2008 17:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини