Погода не допомогла. Карпати пропонують покупцям мізерний вибір об'єктів по завищених цінах

Не дивлячись на те що нинішній туристичний сезон в Карпатах знову виявився менш вдалим, ніж очікувалося, масового розпродажу погорілих баз відпочинку, подібного до торішнього, не прогнозується. Більше того, ціни на землю і нерухомість в регіоні почали зростати, збільшившись з початку року на 10- 20%. Експерти пов'язують небувалу активність на ринку з перспективністю гірських курортів: будівництво тут нових об'єктів інфраструктури приваблює як потенційних інвесторів, так і спекулянтів.

Покупці просять лижню

Армія тих, що бажають дістати свій шматочок українських Карпат неухильно зростає. Директор Івано-Франковського АН «Діл» Юрій Соломченко розповідає, що з січня цього року місцевих ріелторів буквально атакують потенційні покупці - в порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість заявок збільшилася на 80%. Причому якщо раніше левову частку клієнтів складали перекупники або приватні особи, які купували ділянки під дачу, то в нинішньому сезоні 60% покупців шукають землю для будівництва туристичних комплексів і баз відпочинку. Істотні зміни в структурі клієнтської бази підкоригували і список об'єктів, що найбільше цього потребують. Ще в минулому році хітом продаж були невеликі ділянки по 10-15 соток, тепер спостерігається справжній ажіотаж довкола наділів площею 1 га і більше. «Покупці звертають увагу на наявність комунікацій і зручних під'їзних шляхів. Вартість об'єкту підвищує і навколишній ландшафт: за ділянки, розташовані біля річки, лісу або гірських спусків, ведеться справжня війна», - відзначає Юрій Соломченко.

Директор АН «Регіон Вест» Тетяна Скопіч пояснює карпатський бум активним розвитком регіону. Розширюються як існуючі великі комплекси (наприклад Буковель), так і нові. Зокрема, компанія «Чорногора» планує споруду лижного курорту в селі Бистрець, а «Сімекс» - в селі Дземброня на Верховині. Крім того, місцева влада готова вкласти кошти в розвиток туристичної інфраструктури. Все це вселяє в потенційних інвесторів чималий оптимізм. Лише цим можна пояснити той факт, що нинішній сплеск попиту виник після, загалом, не зовсім вдалого туристичного сезону. Карпатські підприємці прийняли на 15-20% відпочиваючих менше, ніж очікувалося, що пояснюється «перебоями» із снігом, що вже стали традиційними. Найбільшою мірою постраждав Косовський район, де безсніжними були кінець січня - початок лютого, тоді як, наприклад, великих курортів (Яремче, Буковель, Славське) підступи погоди практично не торкнулися. Нагадаємо, що малосніжним був і торішній сезон - тоді бази не долічилися третині відвідувачів. Втім, експерти погоджуються на думці, що в нинішньому році втрати комплексів будуть менш істотними, чим минулої зими. Неабиякою мірою цьому сприяє пристойна вартість відпочинку: цього року доба перебування на базі коштувала в середньому не менше $100, а середньостатистичний котедж на п'ять-сім чоловік задавався за $500 на добу, що цілком дозволяє підприємцям непогано заробляти, навіть за умови неповної завантаженості номерів.

Спекулянти шкодять інвесторам

Тетяна Скопіч впевнена, що на відміну від минулого року, коли наприкінці зими - початок весни на ринок почали поступати бази відпочинку, власники яких виявилися невдоволеними заробітками, цього сезону розпродажу не буде. «Ті, хто не отримав запланованого прибутку взимку, мають можливість заробити влітку. Популяризація літнього відпочинку в Карпатах йде семимильними кроками, і багато підприємців роблять на це ставку, пропонуючи велосипедні маршрути, сплави по гірських річках на байдарках, рибалку та інші розваги», - говорить експерт. З колегою згоден і директор АН «Карпати - Київ» Іван Одосій, за словами якого зараз в базі даних більшості місцевих агентств практично немає баз відпочинку і сучасних котеджів, що продаються. Для порівняння: у 2007 р. вони складали не менше 25-30% від спільної кількості виставлених на продаж об'єктів. Деякі з будинків, які з’явилися в пропозиції не лише не подешевшали, а навпаки, подорожчали в порівнянні з минулим роком на 20-25%. «Скажімо, якщо раніше невеликий будинок біля підйомників коштував приблизно $75 тис., то зараз - близько $100 тис.», - повідомляє пан Одосій, додаючи, що найчастіше продаються неліквідні старі споруди високо в горах, причому їх вартість безпосередньо залежить від наявності дороги і вагається в межах $15-25 тис. Але не дивлячись на прийнятні ціни, тих, що бажають придбати таку нерухомість небагато.

Юрій Соломченко відзначає, що зараз основна пропозиція, як, втім, і попит, зосереджені в сегменті земельних ділянок. Причому інтерес потенційних покупців до того або іншого наділу безпосередньо залежить від наявності об'єктів туристичної інфраструктури, що будується поруч. «Наприклад, коли стало відомо про будівництво в Бистриці і Дземброні великих комплексів, попит на землю в цих населених пунктах виріс у декілька раз, що позначилося і на цінах. Протягом трьох-чотирьох місяців сотка землі тут подорожчала на $500 і на сьогоднішній день наближується до $1 тис.», - говорить пан Соломченко. Схожа ситуація і в Косовському районі: будівництво в Шешорах і Тюдеві нових баз істотно підвищило вартість місцевої землі. Якщо торік ділянки тут продавалися по $800/сотка, то зараз просять близько $1 тис. Неабиякою мірою ціновий ажіотаж стимулюють перекупники, які, по оцінках експертів, складають приблизно 20% в базі потенційних покупців карпатської нерухомості. «У тому ж Дземброні дійшло до того, що спекулянти викупили практично всю вільну землю і тепер пропонують її інвесторам, що будують тут туристичний комплекс, за ціною в 1,5-1 рази вище первинної. Забудовники виявилися не готовими до подібного повороту і на деякий час навіть припинили роботи», - розповідають в АН «Діл». Експерти додають, що зараз будь-які чутки про можливе будівництво в якому-небудь з сіл великого комплексу або підйомника, миттєво піднімуть ціни на землю як мінімум на 20%. Якщо ж потенційні покупці своїми очима переконаються у тому, що роботи дійсно розпочаті, то ставки зростуть і на 50%. Не менш стрімко дорожчають і вже розкручені курорти. За даними Тетяни Скопіч, сотка землі в районі Буковеля коштує $14-25 тис., в Драгобраті - $13-15 тис., Яремче - $10 тис., Яблуниці - $3,5-4,5 тис., що майже удвічі більше, ніж рік тому.

Юрій Соломченко говорить, що дефіциту землі в Карпатах поки що немає. В той же час він відзначає, що вартість багатьох об'єктів нерідко завищена в 1,5 раза. Тетяна Скопіч вважає, що зараз мають попит і невеликі ділянки до 10 соток, які «чорні маклери» викупляють за безцінь у місцевих жителів. Вона переконана, що в найближчих пів року динаміка цін на карпатську нерухомість навряд чи знизиться. По її прогнозах, до літа вартість землі може збільшитися ще на 50-70%.

Юрій Соломченко відзначає, що на сценарій розвитку цінової ситуації може вплинути і можлива заборона зміни цільового призначення землі (подібний законопроект зареєстрований у ВРУ). «Річ у тому, що земель будівельного призначення, на відміну від сільськогосподарського, в Карпатах не так багато. Отже, при зміні законодавства вона може істотно подорожчати. Сільськогосподарські ділянки, навпаки, в ціні впадуть», - прогнозує він.

За матеріалами газети "Деловая столица"
old_editor, 12.04.2008 17:45



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини