Гетто для рекламістів. Галичани придумали спосіб вигнати «зовнішників» з насиджених місць і при цьому ще і запрацювати

Івано-Франківські чиновники, які довгий час намагаються вирішити дилему, як очистити місто від зайвої реклами, але не втратити грошей, схоже, знайшли компромісний варіант. В кінці березня вони закрили для агентств вхід в центральну зону і обіцяють сприяти тим, хто готовий освоювати околиці. Подібна лояльність принесе до бюджету майже 1 млн. грн. додаткових засобів. Втім, експерти підозрюють, що все знову може закінчитися банальним переділом ринку.

Тягучий центр

Приклад міст, які виганяють зовнішню рекламу великих форматів з центральних вулиць (Львів, Одеса, частково Харків і Київ), виявився заразливим. В кінці березня виконком міської ради Івано-Франківська заборонив установку конструкцій, площа яких перевищує 3 кв. м в межах історико-архітектурної зони (вул. Січових Стрільців, П. Орлика, Новгородська, Васильянок, Гаркуші, І. Франка). Як пояснив в інтерв'ю «ДС» начальник відділу реклами архітектурно-планового бюро управління архітектури і містобудування мерії Володимир Немашкало, необхідність обмежень назріла давно, оскільки центр Івано-Франківська досить невеликий і вільних місць для всіх бажаючих встановити тут білборди явно не вистачає.

На його думку, заповідні території вже сьогодні перенасичені носіями. Втім, як стверджує пан Немашкало, заборона торкнеться лише нових щитів. Агентства, які мають договори оренди місць під білборди в центрі міста, зможуть там залишитися, щонайменше, до виділення термінів угод. Чиновник відзначив, що влада має намір провести з рекламістами «бесіду» і переконати їх почати процес заміни дуже великих або морально і технічно застарілих носіїв сучаснішими.

Хоча бажання влади визволити центр від громіздкої реклами, на перший погляд, цілком логічно, галузь вже розбурхують чутки про можливість нового переділу на ринку. Торік Івано-Франківськ захлеснув скандал, пов'язаний з нібито несправедливим розподілом рекламних місць. Представники мережевих компаній, що бажають розширити свою присутність в місті, заявляли, що чиновники навмисно не дозволяють їм розвиватися, відкривши при цьому зелену вулицю місцевій фірмі «Атар», близькій до управління містобудування та архітектури. Зараз цю компанію знову розглядають як головного винуватця, хоча її представники в інтерв'ю «ДС» стверджують, що вони працюють на спільних підставах.

Глава Асоціації зовнішньої реклами України Артем Біденко не виключає, що чиновники дійсно затіяли очищення центру, щоб з часом визволити найпривабливіші місця і віддати їх «своїм» компаніям. Схожа схема витіснення з центру невдалих свого часу була випробувана у Харкові. «Якщо це станеться, то розприділення сил на місцевому рекламному ринку може істотно змінитися. Насамперед йдеться про послаблення позицій мережевих операторів, які активно намагаються розширити свою присутність в Івано-Франківську («Октагон», «Біг Борд», «Наша справа», «Стар» та ін.), і збільшенні долі дрібних місцевих фірм», - говорить пан Біденко.

З ним згоден і директор дослідницької компанії Doors Consulting Сергій Смоляр. «Як показує практика, всі заборони зрештою виливаються в посилене зростання кількості носіїв якогось одного власника», - резюмує він.

Самі рекламісти ситуацію не коментують, побоюючись репресій з боку чиновників. На умовах анонімності вони відзначають, що працювати в місті стає складніше. Практично всі питання тут вирішуються на рівні особистих контактів. Правила розміщення зовнішньої реклами були прийняті ще в 2001 р. і на сьогоднішній день явно застаріли. Багаточисельні спроби затвердити нове зводження так нічим і не закінчилися. Втім, Володимир Немашкало у відповідь на подібні звинувачення дивується: «Навіщо приймати нові правила, якщо і колишні відмінно працюють?».

Доходи зовнішників падають

Обмежувати операторів в інших районах Івано-Франківська місцеві функціонери не планують. Навпаки, як заявляє пан Немашкало, дозвільна документація зараз видається в максимально стислі терміни. Причина неочікуваної любові до рекламістів проста - в нинішньому році влада має намір істотно збільшити бюджетні прибутки від зовнішньої реклами. Якщо в 2007 р. місто отримало 1,6 млн. грн., то в цьому розраховує зібрати 1,7 млн. грн., а можливість збільшувати доходи від реклами за рахунок підвищення тарифів у чиновників вкрай обмежена.

Івано-Франківськ є, мабуть, єдиним містом в країні, де орендна ставка нараховується не з розрахунку площі проекції щита на землю, як це прийнято в інших населених пунктах, а виходячи з площі самої конструкції. Тобто за двосторонній щит доводиться платити практично в два рази більше, ніж за однобічний. Крім того, ставки прив'язані до розміру мінімальної зарплати і, відповідно, коректуються у міру її підвищення, що останнім часом відбувається досить часто - по декілька раз на рік. Як наслідок, вартість Івано-Франківського щита на сьогоднішній день є досить високою і починається від 550 грн. на місяць. Судячи по темпах інфляції в країні, це далеко не межа. Самі рекламісти продають плоскість по $170 в місяць. Протягом останнього року ця цифра не мінялася, отже, маржа операторів постійно скорочується.

Володимир Немашкало, погоджуючись з тим, що щити дійсно обходяться рекламістам дорого, все ж не бачить причин для зміни схеми нарахувань. «Якщо агентства подають заявки на нові конструкції, значить, цей бізнес залишається для них вигідним», - пояснює він. За даними чиновника, на сьогоднішній день в місті налічуються близько 600 носіїв, причому практично всі вони заповнені.

Сергій Смоляр стверджує, що середня завантаженість щитів в Івано-Франківську складає близько 90%, що вимагає розширення мережі, оскільки оптимальний показник не повинен перевищувати 85%. Але чи захочуть рекламісти освоювати не дуже популярні серед рекламодавців околиці, тим більше що за конструкції на периферії доведеться платити по тих же тарифах, що і в центрі, - велике питання.



За матеріалами газети "Деловая столица"
old_editor, 12.04.2008 17:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини