ВР скасувала закон про держзакупівлі

Верховна Рада скасувала закон про держзакупівлі. За таке рішення проголосувало 440 народних депутатів. Законом визначено визнати Закон України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" такий, що втратив чинність, а також доручити Кабінету Міністрів України забезпечити тимчасове врегулювання процедур закупівель та підготувати відповідний законопроект.

Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко звернулася до Верховної Ради з проханням сьогодні невідкладно скасувати закон "Про тендерні закупівлі" і ліквідовувати Тендерну палату України.

На переконання Тимошенко, ліквідація Тендерної палати дозволить уникнути політичних спекуляцій і нормалізує ситуацію у сфері державних закупівель.

Прем'єр також заявила про те, що фракція БЮТ не піде з сесійної зали ВР, доки закон про державні закупівлі, що передбачає існування Тендерної палати, не буде скасований. "Наша фракція сьогодні не піде з сесійного залу, доки ми не скасуємо закон про тендерні закупівлі і тендерну палату", - підкреслила вона.

Необхідно відзначити, що голова ВР Арсеній Яценюк сьогодні пообіцяв винести на голосування постанову про скасування результатів голосування в першому читанні законопроекту про державні закупівлі, якщо після підготовки документу до другого читання в ньому залишаться норми про Тендерну палату.

У свою чергу голова правління ТПУ Володимир Лаба раніше заявляв, що діяльність очолюваного ним органу є відкритою, прозорою і в межах правового поля. При цьому він відзначав, що сьогодні в Україні штучно створюється проблемна ситуація навколо діяльності Палати тими особами, які причетні до операцій з державними коштами у сфері закупівель, причиною чого є якраз викриття ТПУ посадових осіб, які лобіюють інтереси комерційних структур і зловживають службовим становищем.

Нагадаємо, 7 березня в парламенті був зареєстрований проект постанови "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для розслідування зловживань Тендерною палатою України під час здійснення процедур державних закупівель і лобіювання народними депутатами України Ткаченком та Яценком у парламенті інтересів цієї організації". Проект постанови був внесений на розгляд народними депутатами від НУ-НС Михайлом Полянчичем і Миколою Кульчинським.

А 31 січня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив про необхідність ліквідовувати Тендерну палату України, яка контролює сферу державних закупівель.

Як повідомляла MALAKAVA, 28 лютого позачергова 19 сесія Івано-Франківської обласної ради прийняла рішення “Про тимчасову організацію процедури закупівель за державні кошти”.



За матеріалами
РБК-Україна
old_editor, 22.03.2008 03:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини