Оприлюднено рейтинг впливовості політиків України

Президент України Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ведуть активну боротьбу за звання найвпливовішого політика країни. Про це свідчать результати останнього експертного опитування українського представництва «РИА «Новости».

Згідно з даними рейтингу впливовості політиків України за 10—16 березня, Тимошенко і Ющенко розділили друге місце, при тому, що жоден з політиків не отримав першого.

Третє і четверте місця експерти вирішили не присуджувати нікому, тоді як на п'ятому, останньому у групі «Вищої ліги» (перша п'ятірка рейтингу), опинилися також двоє — глава Секретаріату Президента Віктор Балога і спікер парламенту Арсеній Яценюк.

Найбільше сюрпризів минулого тижня зробила «Прем'єр-ліга» (6—10 місця). Схоже, тут надовго закріпився ще недавній учасник першої п'ятірки Віктор Янукович, який очолює Партію регіонів. Неспроможність Януковича заявити позицію — свою особисто і всієї опозиції — змушує експертів позбавити його права перебування серед найвпливовіших політиків України і ставить на шосту сходинку рейтингу.

У безпосередній близькості від Януковича — на дев'ятому місці — розташувався інший представник Партії регіонів, а точніше її головний фінансист і за сумісництвом найбагатший українець Рінат Ахметов. Ахметов ділить дев'яте місце з правою рукою Тимошенко — першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим. Досить високий рейтинг Турчинова свідчить про впевнені позиції Тимошенко та її політичної сили. Окрім цього, перший віце-прем'єр активно брав участь у газових домовленостях, які закінчилися укладенням угоди між «Нафтогазом України» і «Газпромом».

Лише на одну позицію відстає глава «Нафтогазу» Олег Дубина. Його десяте місце свідчить про вдалий результат переговорів щодо газу, проведених із «Газпромом».

Водночас також десяте місце мера Києва Леоніда Черновецького говорить про те, що столичний градоначальник у його конфлікті з прем'єр-міністром, яка звинувачує його в корупції, заручився, принаймні тимчасово, підтримкою Президента.

Незолоту середину рейтингу, яка зібрала політиків, котрі посіли місця з 11-го по 15-те, відкриває глава МВС і противник Черновецького Юрій Луценко. Минулого тижня головний міліціонер країни порушив своє тривале мовчання, обрушившись з усією потужністю критики на мера столиці. Результат — підвищення рейтингу одразу на шість пунктів порівняно з минулим тижнем.

Далі йде один з найбагатших людей України, глава бізнес-групи «Приват» Ігор Коломойський. Перебуваючи весь час у незолотій середині, Коломойський трохи підвищив свій рейтинг після того, як «Приват» почав нагадувати про себе, а точніше про свої акції, у напівдержавній «Укрнафті» і спільній «Укртатнафті».

На 14-му місці опинився лідер блоку свого імені Володимир Литвин. Незначне, але все ж таки падіння на два пункти порівняно з попереднім тижнем.

15 місце ділять секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова, головний радник прем'єр-міністра, співвласник групи «Індустріальний союз Донбасу» Віталій Гайдук і міністр фінансів Віктор Пинзеник. Для Богатирьової і Гайдука це зниження. Минулого тижня їх не було серед ньюсмейкерів країни. Пинзеник також особливо не світився минулого тижня, проте його рейтинг впливовості дещо зріс.

Продовжують плавне падіння основні спікери влади і опозиції В'ячеслав Кириленко та Борис Колесников. В обох 16-те місце, що може свідчити лише про те, що рішення приймаються на набагато вищому рівні.

Серед аутсайдерів також лідер Компартії Петро Симоненко — він теж на 16-му місці, співвласник «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ, нинішній міністр оборони Юрій Єхануров і його попередник Анатолій Гриценко.

У традиційному опитуванні взяли участь провідні політологи, експерти і журналісти України. Експертна рада «РИА «Новости» в Україні складається з приблизно 30 осіб.

За матеріалами Главред
old_editor, 19.03.2008 02:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини