Бої за Європейську площу

В Івано-Франківську Степана Бандеру залучили до боротьби за ділянку під забудову?

Минулого тижня низка політичних організацій області — Народний Союз "Наша Україна", Народний Рух України, ВО "Батьківщина", молодіжне товариство "Сокіл", Українська національна асамблея та інші — звернулися з відкритим листом до голови облради Ігоря Олійника, голови ОДА Миколи Палійчука та мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса з приводу спорудження в Івано-Франківську на Європейській площі монумента Степану Бандері.

На думку підписантів, "передмістя, де планується будівництво монумента, не відповідає постаті Степана Бандери, виразника цілого історичного етапу у боротьбі за незалежність України". Підписанти пропонують відвести під пам´ятник площу Ринок, або площу біля будинку міської ради, або сквер позаду медичної академії, або парк біля залізничного вокзалу, або ж Майдан Незалежності біля поштамту. Що ж є причиною категоричної незгоди з встановленням монумента на Європейській площі, як це передбачено виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, до речі, ще минулого скликання, в період каденції Зіновія Шкутяка? Чому на документі тепер стоїть і підпис керівника міської організації "Народного Союзу "Наша Україна"? Невже головний прикарпатський "нашоукраїнець" Зіновій Шкутяк змінив погляди? Мабуть, все простіше. Дуже ймовірно, що сьогодні йде не суперечка "за" чи "проти" спорудження пам´ятника Бандері, а банальна боротьба за землю.

Конфлікт почався, коли восьмирічне керівництво містом попередньої влади добігало до завершення і рішення про надання земельних ділянок клепалися ледь не "на коліні". Як інакше можна сприймати дозвіл міськвиконкому віддати під забудову територію Європейської площі і опір цьому з боку тодішнього в. о. начальника міського управління архітектури та містобудування Володимира Ідака?

Проектно-пошукові роботи для будівництва адміністративно-громадського центру (так офіційно записано в рішенні МВК), а це — дозвільний центр і реєстраційна палата — на розі вулиць Євгена Коновальця й Степана Бандери виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради вирішив дозволити 24 січня 2006 року. Окрім спорудження "центру", куди, як наголошують інвестори, з часом мало б переміститися ділове життя міста, виконком зобов´язував спорудити пам´ятник Степану Бандері. Впадає в око, що в рішенні міськвиконкому пам´ятник — на другому місці.

Інвестором проекту виступило приватне підприємство "Західінвест", серед засновників якого — брат колишнього начальника управління економіки міськвиконкому Юрія Солов´я Роман.

Саме проти цього рішення Володимир Ідак заперечував категорично, але… недовго. Згідно з розпорядженням міського голови Зіновія Шкутяка від 9 грудня 2005 року, обов´язки начальника управління архітектури і містобудування став виконувати перший заступник мера Богдан Ониськів. 4 квітня 2006 року, коли вже були відомі результати виборів міського голови, управління архітектури та містобудування під керівництвом Б. Ониськіва встигло погодити вибір земельної ділянки для будови на Європейській площі. На сьогодні маємо інший лист управління архітектури від 26 жовтня 2006 року, який відкликає висновок від 4 квітня 2006 року, оскільки, відповідно до генерального плану міста, будівництво на розі вулиць Є. Коновальця — С.Бандери на Європейській площі не передбачено.

Втім, "поїзд пішов" і вже через два дні після погодження, а саме 6 квітня 2006 року, склали акт вибору земельної ділянки. Цей акт більше схожий на чернетку. По-перше, документ не затверджений печаткою управління архітектури, по-друге, підписанти так квапилися, що навіть не перенабрали на комп´ютері прізвище в.о. начальника управління архітектури. Тож напроти "Володимир Ідак" ручкою просто дописали "Богдан Ониськів". Хоча на той момент, згідно з розпорядженням міського голови Зіновія Шкутяка від 3 квітня 2006 року, директива про призначення Богдана Ониськіва в.о. начальника управління архітектури та містобудування втратила чинність.

Без сумніву, справу довели б до кінця. Однак каденція закінчилася, а з приходом у стіни виконкому нової владної команди ряд рішень колишньої міської влади переглянули. Серед інших втратило чинність і рішення від 24 січня 2006 року — "з причини недоцільності забудови Європейської площі". Згодом міська рада затвердила спорудження на Європейській площі меморіального комплексу і монумента Степану Бандері.

Інвестор подав позов до суду, в якому просив зобов´язати міську раду дати дозвіл ПП "Західінвест" на складання проекту землеустрою. Позивач свою вимогу, окрім іншого, мотивував тим, що законом для скасування рішення виконкому начебто не передбачена така підстава, як "недоцільність забудови". В результаті Господарський суд Івано-Франківської області, фактично переписавши текст позовної заяви, 27 жовтня 2006 року постановив позов задовольнити.

Сьогодні справа і далі перебуває в судах.

Зараз сторони поступатися не бажають. Тим більше, що, за твердженням поінформованих джерел, тепер на боці приватного підприємства є й інші "приватники". Подейкують, це ті, хто є власником прилеглої до Європейської площі землі, зокрема ділянки, на якій розташовано гіпермаркет "Велика кишеня". Новітні латифундисти прагнуть розширити свої володіння. Звідси й така гостра критика на адресу міської влади з приводу розташованої неподалік автозаправної станції (дивіться буклет "Що за кулісами міської влади", видрукуваний за сприяння БЮТ).

Не виключено, що коли фірма вийде переможцем судової тяганини з міською владою, то поступиться цією ділянкою потужнішим інвесторам. За що, звичайно ж, отримає компенсацію. До речі, ще в 2006 році, коли приймалося згадане рішення і шальки терезів схилилися на бік "Західінвесту", інші зацікавлені Європейською площею особи планували звести там дев´ятиповерховий будинок приватної клініки на зразок тієї, що в дворі міської клінічної лікарні на вул. Мазепи.

А тим часом спорудження пам´ятника Степану Бандері відтягується. Витрати на будівництво монумента повинна затвердити сесія міської ради. Однак, з огляду на звернення політичних партій, якщо міська влада не відмовиться від наміру збудувати пам´ятник на Європейській площі, це питання може бути заблоковане фракціями "Наша Україна" та БЮТ.



За матеріалами газети "Галицький Кореспондент"
old_editor, 12.04.2008 17:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини