Процес децентралізації нагадує святкову повітряну кульку, з якої почало виходити повітря – Андрійович

Журналіст Михайло Андрійович для «Малакави»:

«Процес децентралізації нині нагадує святкову повітряну кульку, з якої почало виходити вкачане повітря. Це прекрасно розуміють в уряді – по інерції ще «тягнуть ту лямку». Хоча, більше то нагадує сюжет з одного фільму, де осла намагаються стимулювати до руху, тягнучи за вуха.

Децентралізація можлива при реальному зростанні економіки – це реальна наповнення для бюджетів всіх рівнів. Державі вдається «підтримувати штани» на собі за рахунок траншів-позичок МВФ – саме це є доказом того, що в Україні економічного зростання не спостерігається. Простий приклад по Ланчинській ОТГ. З великою натугою у виборах голови там переміг Володимир Попович, котрий довший час працював начальником управління економіки Івано-Франківської ОДА. Нині ж, влада, намагається зробити згадану Ланчинську ОТГ «показовою». На ній фокусується увага провладних ЗМІ, їй вдається «виграти» більшість конкурсів на отримання різного роду грандів. Коли сусіднє. Саджавка вирішило увійти в Коломийську ОТГ – влада, мало не з «під батога» почала стимулювати «вхід» в Ланчинську ОТГ села Середній Майдан з присілками Вишнівці та Глинки.

В Україні спостерігається лише декларування здобутків – реально їх катма. Місцевим бюджетам (в тому числі й утворених ОТГ) держава залишила податки, критерії поступлень яких залежать від членів громад. В першу чергу, це податок за землекористування, з нерухомості та акцизний збір. Таким чином, щоб забезпечити сталість наповнення місцевого бюджету, жителі повинні більше купляти алкогольних та тютюнових виробів, бензину та дизпалива (якщо АЗС функціонують на їх території). Податок з нерухомості (як і за землю) поступово збільшується – чим робить непривабливою підприємницьку діяльність. Наслідком чого стає закриття торгових закладів – далі йде зменшення поступлень податків та акцизів».

Леся, 24.09.2018 14:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини